Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‡ȘđŸ‡ș EU planerar lagförslag för minskade föroreningar

đŸ‡ȘđŸ‡ș EU planerar lagförslag för minskade föroreningar

Europeiska Unionen vill införa hÄrdare restriktioner kring föroreningar, efter en undersökning som visar att majoriteten av EU:s invÄnare önskar renare luft.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Miljöombudsmannen Virginijus Sinkevicius meddelade till Reuters förra veckan att EU planerer att införa hÄrdare restriktioner gÀllande föroreningar, genom tre nya lagförslag som Àr Àmnade att stÀvja skadliga vatten- och luftföroreningar. Lagförslaget Àr tÀnkt att trÀda i kraft Är 2030, meddelar Euronews.

En av de nya lagarna kommer bana vÀgen för att ta luftkvaliteten nÀrmare WHO:s rekommendationer, och ge lokala auktoriteter mer makt för att kunna rena luften inom sitt omrÄde. Den kan ocksÄ komma att möjliggöra för medborgare att krÀva skadestÄnd om deras hÀlsa har pÄverkats av illegala utslÀpp.

En annan av lagarna avser att göra företagen ansvariga för kostnaden att rengöra föroreningar som kommer frÄn deras avloppsvatten, nÄgot som troligtvis frÀmst kommer handla om lÀkemedels- och kosmetikaföretag. Orsaken bakom lagförslaget Àr att hela kostnaden inte ska hamna pÄ medborgarna, vilket blir effekten om det Àr staterna som har ett kostnadsansvar.

NÀr lagÀndringarna har föreslagits formellt ÄterstÄr förhandlingar och godkÀnnande av de enskilda medlemsstaterna.

InvÄnarna önskar renare luft

Lagförslagen tycks ligga i linje med viljan hos majoriteten av EU:s invÄnare. Enligt en eurobarometer anser 67 procent av invÄnarna att luftkvaliteten i EU behöver höjas, och mÄnga av dem anser att fossilindustrin, företag och myndigheter inte gör tillrÀckligt.

“Folk sĂ€ger till oss att de vill ha ren luft att andas. Folk i stĂ€der, de med astma och de som bor nĂ€ra industrianlĂ€ggningar Ă€r oroliga, och de ber oss att agera. Kommissionen kommer att leda vĂ€ger med ett ambitiöst förslag för att förstĂ€rka luftkvalitetens standard i EU.” SĂ€ger Sinkevicius.

🌳 SpektakulĂ€r skog planerad pĂ„ taket till tingshus i London
En spektakulÀr skog planeras för taket pÄ ett gammalt tingshus i London. DÀr kommer det planteras 125 trÀd och mer Àn 10 000 vÀxter.

Bild: "paris smog" by austinevan is licensed under CC BY 2.0.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.