Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐿 1200 hektar ny natur – England startar enormt restaureringsprojekt

🐿 1200 hektar ny natur – England startar enormt restaureringsprojekt

England tillkÀnnagav ett storskaligt restaureringsprojekt som kan hjÀlpa till att skydda regionen frÄn översvÀmningar samt absorbera koldioxid och öka den biologiska mÄngfalden.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Förra veckan tillkÀnnagav England att de inleder ett expansivt restaureringsprojekt pÄ det vackra, men sorgligt karga, landskapet Yorkshire Dales. Yorkshire Dale-landskapet Àr kÀnt för sin bleka skönhet orsakad av överbetning. Denna överbetning har medfört att mÄnga inhemska arter inte kan blomstra i omrÄdet.

Restaureringsprojektet kallas The Wild Ingleborough Initiative och leds av Yorkshire Wildlife Trust (YWT) tillsammans med Natural England, University of Leeds, United Bank of Carbon, Woodland Trust och VÀrldsnaturfonden ( WWF). MÄlet Àr att erbjuda en "alternativ framtid" för det 12 kvadratkilometer stora landskapet. Förhoppningsvis kommer det att resultera i att ett blomstrande ekosystem med stor biodiversitet Àn en gÄng frodas i omrÄdet.

Wild Ingleborough-projektet vill ÄterstÀlla de överbetade torvmarkerna och utvidga de inhemska skogsmarkerna. BÄda dessa omvandlignar kommer att förse inhemska djur, som röd ekorre, gök och orre, med naturliga livsmiljöer samtidigt som marken fÄr bÀttre förutsÀttningar att binda kol. Cirka 30 000 trÀd kommer att planteras för att hjÀlpa processen pÄ traven. Huvudplanen Àr dock att överlÄta merparten av Ätererövrandet av marken till naturen sjÀlv. Det nya ekosystemet bildas genom att de inhemska arterna fÄr utrymme att Äter etablera sig pÄ den mark dÀr de tidigare blomstrade.

– Ingleborough Ă€r ett av de mest ikoniska och omhuldade landskapen i vĂ„rt stora grevskap. Genom att ingripa kommer vi att se landskap förvandlas; Ă„terstĂ€lla naturliga processer och samhĂ€llen av vĂ€xter och djur, vilket kommer att bidra till att sĂ€kra och berika framtiden för Yorkshires invĂ„nare och besökare, berĂ€ttar Rachael Bice, VD för Yorkshire Wildlife Trust till Positive News.

VD pÄ WWF, Tanya Steele instÀmmer med Bice och sÀger:

– Genom detta projekt vill vi visa att en vildare vĂ€rld Ă€r mer stabil, med natur som Ă€r mer motstĂ„ndskraftig och kan anpassa sig till förĂ€ndring. Vi hoppas kunna skapa ett rikt och varierat landskap dĂ€r bĂ„de mĂ€nniskor och vilda djur kommer trivas.

Ytterligare en positiv del i detta projekt, förutom ökad förmÄga att absorbera koldioxid frÄn atmosfÀren och ökad biologisk mÄngfald, Àr att initiativet faktiskt kan bidra till att skydda omrÄdet frÄn översvÀmningar. Det finns ocksÄ möjlighet att kunna locka fler turister till omrÄdet nu nÀr fler och fler mÀnniskor blir intresserade av restaureringsprojekt.

Optimist Daily skriver ”Faktum Ă€r att reseguider i Europa nu informerar om de möjligheter som restaureringsprojekt för med sig och hur det kan locka turister att besöka avlĂ€gsna omrĂ„den. Detta tack vare ett nytt utbildningsinitiativ som leds av Rewilding Europe. Initiativet hoppas att avlĂ€gset belĂ€gna samhĂ€llen ska kunna dra nytta bĂ„de miljömĂ€ssigt och ekonomiskt av att satsa pĂ„ restaureringsprojekt.”


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.