Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📀 En backup pĂ„ mĂ„nen för all mĂ€nsklig kunskap

📀 En backup pĂ„ mĂ„nen för all mĂ€nsklig kunskap

En stiftelse vill skapa ett arkiv över mÀnsklighetens kunskap och lagra det runt om i solsystemet pÄ kvartsskivor som behÄller informationen i miljarder Är.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hur kan vi bevara mÀnsklighetens kunskap för framtida generationer? Det Àr vÀl inget vi funderar pÄ till vardags, men det gör den ideella stiftelsen Arch Mission Foundation. Dess mÄl Àr inget mindre Àn att skapa en backup för mÀnsklighetens kunskap.

För att lyckas med det behövs metoder att lagra stora datamÀngder pÄ liten yta och pÄ ett vÀldigt lÄnglivat material. Den metod som Arch Mission Foundation anvÀnder idag heter 5D Optical Storage. Enkelt uttryckt gÄr det ut pÄ att brÀnna in information med en laser i speciella kvartsskivor.

Skivorna ser ut som vanliga dvd-skivor, men kan lÀsas med ett mikroskop. Varje skiva kan lagra flera terabyte idag, men Arch Mission Foundation hoppas kunna fÄ upp det till 360 terabyte. LivslÀngden pÄ skivorna ska ligga pÄ runt 14 miljarder Är, sÄ skivorna kan fungera som ett sorts memoarer för mÀnskligheten ocksÄ.

Arch Mission Foundation studerar ocksÄ möjligheterna att lagra information i DNA. MÄlet Àr att kunna fÄ rum med flera exabyte med data i ett litet provrör eller i smÄ tabletter.

Arch Mission Foundation har redan börjat placera ut smÄ bibliotek, mest för att skapa uppmÀrksamhet för initiativet. Det första biblioteket följde med i handskfacket pÄ Elon Musks Tesla Som skickades ut i rymden 2018. Den lilla kvartskristallen innehÄller Isaac Asimovs science fiction romantrilogi Stiftelsen som passande nog handlar om en stiftelse som vill bevara mÀnsklighetens samlade kunskap inför civilisationens sammanbrott.

Nu nÀrmast ska Arch Mission Foundation placera ut bibliotek med exempelvis Wikipedia, Project Gutenberg och andra öppna datakÀllor i grottor, bunkrar och andra stÀllen pÄ jorden. Dessutom ska skivor med Wikipedia och annan information följa med Astrobotics obemannade mÄnlandare i sommar.

Astrobotics Peregrine-landare ska landa pÄ mÄnen i sommar enligt planerna och kommer dÄ att ha med sig skivor frÄn Arch Mission Foundation.

De skivorna ska komplettera ett bibliotek som redan finns pĂ„ mĂ„nen. Åtminstone hoppas Arch Mission Foundation att det finns dĂ€r. 2019 skickade nĂ€mligen Arch Mission Foundation upp skivor med 30 miljoner sidor information med den israeliska mĂ„nlandaren Beresheet. Den kraschade dessvĂ€rre, men Arch Mission Foundation rĂ€knar med att skivorna ska vara sĂ„ tĂ„liga att de klarade kraschen.

Arch Mission Foundation ska nu fortsÀtta arkivera all information som Àr öppet tillgÀnglig och lagra den sÀkert över hela jorden och Àven hela solsystemet. Det finns redan planer pÄ att skicka bibliotek till Mars och till L4- och L5-punkterna som ligger ute i rymden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.