Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Redwoodskog Ă„terlĂ€mnas till ursprungsbefolkning

🌳 Redwoodskog Ă„terlĂ€mnas till ursprungsbefolkning

200 hektar av Kaliforniens redwoodskogar lÀmnas tillbaka till indianstammar. Inom omrÄdet finns fortfarande 80 hektar orörd skog som överlevde avverkning. Nu vill stammarna lÀka och skydda denna plats frÄn ytterligare skada.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Kalifornien, pÄ USA:s vÀstkust, var de 200 hektaren tidigare biotop för redwoodtrÀdet. Idag finns det, pÄ grund av avverkning och annan mÀnsklig aktivitet, frÀmst spridda stubbar kvar. Turligt nog finns det fortfarande 80 hektar beskogat av redwoodtrÀd som överlevt mÀnsklig aktivitet. En gÄng var detta land jakt-, fiske- och ceremoniella marker för generationer av inhemska stammar, innan de jagades bort. Nu ÄterlÀmnas de 200 hektaren redwoodskog till de rÀttmÀtiga Àgarna.

I slutet av januari deklarerade Save the Redwoods League, som Àr en ideell organisation, att Àgandet av marken kommer att Äterföras till de infödda stammarna. Den ideella organisationen köpte marken redan 2020 och nu Àgs den av Intertribal Sinkyone Wilderness Council, bestÄende av tio infödda stammar. De tvÄ organisationerna ska tillsammans ta hand om marken och skydda den frÄn ytterligare skador.

– I grund och botten tror vi att det bĂ€sta sĂ€ttet att permanent skydda och lĂ€ka detta land Ă€r genom förvaltning i stammars regi, sa chefen för Save the Redwoods League Sam Hodder under en intervju. Genom den hĂ€r processen har vi en möjlighet att Ă„terstĂ€lla balansen i ekosystemet och i de samhĂ€llen som Ă€r kopplade till det.

Den tidigare verkstÀllande direktören för Intertribal Sinkyone Wilderness Council Hawk Rosales, sÀger:

– Det Ă€r sĂ€llsynt att omrĂ„den Ă„terlĂ€mnas till de ursprungliga folken pĂ„ dessa platser. Vi har ett engagemang mellan generationerna och ett mĂ„l att skydda dessa markomrĂ„den och, genom att göra det, skydda stammens kulturella sĂ€tt att leva och Ă„teruppliva traditioner.

Före köpet var detta landomrÄde kÀnt som Andersonia West, men nu har det fÄtt ett nytt namn: Tc'ih-Léh-Dûñ (uttalas tsih-ih-LEY-duhn) och det betyder "Fish Run Place" pÄ sinkyonesprÄket.

💡 Optimist’s Edge: Sex fördelar med mer skyddad natur
Visst finns det gott om exempel pÄ hur vi mÀnniskor har orsakat naturen stor skada, men vi har faktiskt blivit allt bÀttre pÄ att skydda sÀrskilt viktiga naturomrÄden. LÀs mer om hur vi kan boosta bÄde ekonomin - och vÄr hÀlsa - genom att bli Ànnu bÀttre pÄ att ta hand om naturen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.