Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Appen som kĂ€nner igen fĂ„gelsĂ„ng - ett bevarandeverktyg

đŸ“± Appen som kĂ€nner igen fĂ„gelsĂ„ng - ett bevarandeverktyg

Denna app kan kÀnna igen olika fÄgelarters sÄng med nÀstan 100 procent sÀkerhet och kan inspirera mÀnniskor att engagera sig i fÄgelskydd.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Till skillnad frÄn nÀr arter som pandor och elefanter minskar i antal sÄ nÀmns fÄglar sÀllan i diskussioner kring bevarande och naturvÄrd. För att öka medvetenheten kring förlust av fÄgelarter har Cornell Lab of Ornithology utvecklat en app som kÀnner igen fÄgelarter sÄng. Tanke Àr att ha ett lÀtt och anvÀndarvÀnligt verktyg som kan inspirera mÀnniskor att intressera sig för bevarande.

Det finns en app som heter "Shazam" som kan kÀnna igen lÄtar som spelas nÀra dig. Cornells nyligen uppdaterade Merlin Bird ID-app fungerar pÄ samma sÀtt. Det kan identifiera fÄglar med hjÀlp av deras sÄng med nÀstan 100% sÀkerhet.

Tiotusentals intresserade medborgare hjÀlpte till att sÀtta ihop den hÀr appen. I nulÀget kan appen kÀnna igen 400 nordamerikanska arter. Appen Àr enkel att anvÀnda. Du trycker helt enkelt pÄ "lyssna"-knappen och appen visar en lista över fÄgelarterna bakom sÄngerna du hör. Inte nog med det, appen kan urskilja olika arter i en symfoni av fÄgelsÄng.

Under pandemin började mÄnga mÀnniskor med fÄgelskÄdning som hobby. Det Àr inte bara en fridfull aktivitet som ger anledning att vistas i naturen. Hobbyn kan ocksÄ bidra till att samla in data via appen och i förlÀngningen kan det resultera i mer information för att stödja bevarandeinsatser.

Förhoppningsvis kan Cornells app inspirera mÄnga mÀnniskor att bli engagerade i fÄgelskydd.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.