Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📖 Den vetenskapliga revolutionens magnum opus nu pĂ„ svenska

📖 Den vetenskapliga revolutionens magnum opus nu pĂ„ svenska

Francis Bacon lanserade för 400 Är sedan embryot till den vetenskapliga metoden. Nu utkommer hans verk Novum Organum för första gÄngen pÄ svenska.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Francis Bacon har haft en helt avgörande betydelse för den moderna filosofin och vetenskapen. NÀr du sÀger "kunskap Àr makt" citerar du just honom.

Bacon uppfattade den vetenskapliga metoden av sin tid, pÄ 1600-talet, som otillrÀcklig. I Novum Organum presenterade han sitt botemedel i form av reduktion och deduktion. DÀrmed lanserade han embryot till den vetenskapliga metoden, den process dÀr forskaren genom induktion och empiriska data, insamlad genom observation, kan bilda sig korrekta uppfattningar om den okÀnda verkligheten:

“De som av högmod eller arrogans och i lĂ€rda ordalag har dristat sig att tala om naturen som om den till fullo vore kartlagd har allvarligt skadat filosofin och vetenskaperna. I den mĂ„n de fĂ„tt gehör för sin stĂ„ndpunkt har de nĂ€mligen kvĂ€vt och hindrat forskningen, och deras egna framsteg har inte uppvĂ€gt den skada de vĂ„llat genom att förvanska och fördĂ€rva andras arbete.”

I sitt förord skriver Folke Tersman, professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien:

“Man hade unnat Bacon att fĂ„ bevittna resultatet av detta segertĂ„g, vilka han kanske inte ens i sina vildaste drömmar hade kunnat förestĂ€lla sig. Visst finns det oroande och motgĂ„ende rörelser, bĂ„de nu och tidigare. Men de massiva framgĂ„ngar vetenskaperna haft sedan Bacons tid, liksom deras genomgripande pĂ„verkan av mĂ€nniskans livsvillkor, Ă€r svĂ„ra att förneka.”

Nu utkommer Novum Organum, den vetenskapliga revolutionens magnum opus, för första gÄngen pÄ svenska. Det Àr den femte delen i Fri Tankes vetenskapliga klassikerserie tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademien.

LÀs mer och bestÀll boken hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.