Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Blekta korallrev ingen katastrof - trots allt

🐠 Blekta korallrev ingen katastrof - trots allt

En ny studie har funnit att fiskar som lever runt blekta korallrev kan förbli födokÀllor rika pÄ mikronÀringsÀmnen. I vissa fall kan de till och med öka i nÀringsvÀrde. Detta ger hopp för kustsamhÀllen som Àr beroende av korallrevens ekosystem för mat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Studier visar att havskoraller bleks pÄ grund av de stigande havstemperaturerna. Detta har uppfattats som en katastrof för kustsamhÀllen som förlitar sig pÄ reven för mat. Nu har dock en studie vÀckt hopp för kustsamhÀllen som lever av fisk frÄn korallrev. Studien visar att Àven blekta koraller kan vara kÀlla till nÀringsrik mat.

Det internationella teamet bakom denna forskning fann att revfisk kan vara viktiga kÀllor till zink och selen (som, enligt euronews.green, spelar en avgörande roll för sköldkörtelfunktionen). Fisken har Àven omega-3 och jÀrninnehÄll som liknar halterna i flÀsk och kyckling.

Hur kommer sig detta, trots att korallerna har mist sina symbiotiska alger? Blekta rev har koloniserats av tÄng och alger. Det Àr dÀrför jÀrn- och zinkhalterna Àr högre i fisk som fÄngas pÄ dessa rev. Forskarna fann att mÄnga av de koloniserande algerna har högre mineralsammansÀttningar. Fiskarna, som lever av algerna, blir dÀrigenom potentiellt mer nÀringsrika för mÀnniskor.

"VÄra resultat understryker den fortsatta betydelsen av fiske för sÄrbara kustsamhÀllen, och behovet av att skydda mot överfiske för att sÀkerstÀlla lÄngsiktig hÄllbarhet", sÀger Dr James Robinson frÄn Lancaster University, som ledde studien.

Även om detta Ă€r en positiv sak mitt i oron över fenomenet korallblekning sĂ„ uppmanar forskare fortfarande till fler studier av de lĂ„ngsiktiga effekterna. Information och kunskap Ă€r vĂ€rdefullt och nödvĂ€ndigt i arbetet för att fĂ„ en mer hĂ„llbar framtid att anlĂ€nda fortare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.