Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 Basel gör urbana grönomrĂ„den obligatoriska för nybyggnationer

🌿 Basel gör urbana grönomrĂ„den obligatoriska för nybyggnationer

Staden Basel kom pÄ ett sÀtt att implementera grönska i stadsrummet - genom att göra det obligatoriskt för nya byggnadsprojekt.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Urbana grönomrÄden har mÄnga fördelar, till exempel förbÀttra luftkvaliteten, ökar den biologiska mÄngfalden samt frÀmja invÄnarnas psykiska hÀlsa. Basel, en stad i Schweiz, har etablerat grönska i staden genom att göra urbana grönomrÄden ett krav för nya byggnader.

Staden Basel har utnyttjat platta tak till utrymmen för grönska sedan 15 Är tillbaka. Detta har lett till lÀgre luftfuktighet och att byggnader kyls snabbare under somrarna. Tack vare de gröna taken anvÀnds mindre energi till luftkonditioneringssystem.

I Basel Àr grönska obligatoriska pÄ alla byggnader med plant tak, detta gÀller alla nya och ombyggda projekt. PÄ alla nya byggprojekt Àr gröna tak obligatoriska oavsett om taket Àr plant eller inte. Mer Àn en miljon kvadratmeter takgrönska har etablerats tack vare denna lag. Genom att införa grönomrÄden i bygglagen garanteras att de hÄllbara förÀndringarna i stadens arkitektur kommer vara lÄngvariga.

Dr Stephan Brenneisen, forskare vid Institutet för miljö och naturresurser i ZĂŒrich förklarar för Euronews.green:

– HĂ€r i Basel mĂ€rkte vi att platta tak inte anvĂ€ndes fullt ut och kunde vara vĂ€rdefulla omrĂ„den för naturen. DĂ€rför började vi tillsammans med vĂ„ra kollegor frĂ„n byggnadsavdelningen, och i synnerhet dĂ„varande direktören Barbara Schneider, att integrera dessa omrĂ„den i lagen och definiera riktlinjer för att genomföra dessa projekt i Basel.

Basel kan vara en stor inspiration för stÀder som letar efter ett sÀtt att implementera mer grönska i stadsmiljön, vilket gör framtiden lite grönare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.