Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 Basel gör urbana grönområden obligatoriska för nybyggnationer

🌿 Basel gör urbana grönområden obligatoriska för nybyggnationer

Staden Basel kom på ett sätt att implementera grönska i stadsrummet - genom att göra det obligatoriskt för nya byggnadsprojekt.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Urbana grönområden har många fördelar, till exempel förbättra luftkvaliteten, ökar den biologiska mångfalden samt främja invånarnas psykiska hälsa. Basel, en stad i Schweiz, har etablerat grönska i staden genom att göra urbana grönområden ett krav för nya byggnader.

Staden Basel har utnyttjat platta tak till utrymmen för grönska sedan 15 år tillbaka. Detta har lett till lägre luftfuktighet och att byggnader kyls snabbare under somrarna. Tack vare de gröna taken används mindre energi till luftkonditioneringssystem.

I Basel är grönska obligatoriska på alla byggnader med plant tak, detta gäller alla nya och ombyggda projekt. På alla nya byggprojekt är gröna tak obligatoriska oavsett om taket är plant eller inte. Mer än en miljon kvadratmeter takgrönska har etablerats tack vare denna lag. Genom att införa grönområden i bygglagen garanteras att de hållbara förändringarna i stadens arkitektur kommer vara långvariga.

Dr Stephan Brenneisen, forskare vid Institutet för miljö och naturresurser i Zürich förklarar för Euronews.green:

– Här i Basel märkte vi att platta tak inte användes fullt ut och kunde vara värdefulla områden för naturen. Därför började vi tillsammans med våra kollegor från byggnadsavdelningen, och i synnerhet dåvarande direktören Barbara Schneider, att integrera dessa områden i lagen och definiera riktlinjer för att genomföra dessa projekt i Basel.

Basel kan vara en stor inspiration för städer som letar efter ett sätt att implementera mer grönska i stadsmiljön, vilket gör framtiden lite grönare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.