Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇩đŸ‡ș Babyboom för pungmĂ„rden i Australien

🇩đŸ‡ș Babyboom för pungmĂ„rden i Australien

Ett djur som dog ut i Australien under 60-talet har fÄtt ett uppsving och Àr tillbaka i naturen som vild population. Enbart i Är sÄ föddes 63 ungar i det vilda under parningssÀsongen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

PungmÄrden, ett inhemskt rovpungdjur, kan fortfarande hittas pÄ ön Tasmanien, men pÄ Australiens fastland har arten varit utdöd sedan 1960. Nu har 63 pungmÄrdsungar fötts i det vilda enbart under denna parningssÀsong.

Aussie Ark, en organisation som hjÀlper de mest hotade djurarterna i Australien att komma tillbaka frÄn randen av utrotning, har hÄllit pungmÄrden sÀker och undan hot vid Barrington Wildlife Sanctuary. Enligt Good News Network Àr artens ÄterhÀmtning ett tecken pÄ framgÄng, motstÄndskraft och hopp.

"Denna pungmÄrdsbabyboom Àr verkligen otrolig!" sa Dean Reid, Aussie Ark Operations Manager till Good News Network. "Det Àr viktigt, inte bara för vÄr organisation, utan ocksÄ för Australien och vÀrlden."
"Det Àr viktigt att komma ihÄg att pungmÄrden har varit utdöda pÄ Australiens fastland sedan 1967! SÄ födelsen av dessa ungar kÀnns som en modern Jurassic Park; att fÄ tillbaka en art frÄn randen av utrotning för att den ska Äterta den australiska bushen."

I miljontals Är var pungmÄrden en del av Australiens ekosystem och de spelade en viktig roll som köttÀtare. Anledningar till att arten dog ut var förgiftning, jakt, markröjning och predation frÄn andra vilda djur. Lyckligtvis överlevde populationen pÄ ön Tasmanien. De individer som föds upp i det 400 hektar stora reservatet (Barrington Wildlife Sanctuary) kom frÄn populationerna pÄ ön. Nu har antalet pungmÄrdar i reservatet vuxit till 250 individer.

"Det hÀr Àr vad vÄrt arbete handlar om, det hÀr Àr den ultimata belöningen för alla Är av omvÄrdnad," sa Tyler Gralton, en handledare för Aussie Ark i ett uttalande.

Aussie Ark har hjÀlpt mÄnga arter att ÄterhÀmta sig frÄn randen av utrotning, som till exempel Manning River-sköldpaddan och den Tasmanska pungdjÀvulen.

"Detta visar bara att nÀr du kan fÄ dessa djur till miljöer dÀr de hör hemma i detta 400 hektar stora reservat sÄ kan de göra allt det hÄrda arbetet pÄ egen hand," sa Gralton.

Bild: Aussie Ark


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.