Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇹🇮 Appar stödjer odling av “fredsgröda”

🇹🇮 Appar stödjer odling av “fredsgröda”

Odlingen och handel med kakao fĂ„r hjĂ€lp av teknologiska uppfinningar. Detta kan hjĂ€lpa Colombia att uppnĂ„ mĂ„let att utesluta skogsskövling inom kakao branschen. Kakao ses ocksĂ„ som en “fredsgröda” i kriget mot kokain.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Efter decennier av kamp mot odling av kokabuskar och handel med kokain vÀljer Colombia att satsa pÄ kakaotrÀden som rÀddning. Kakao kan bli ett funktionsdugligt alternativ som gynnar bÄde odlare och miljön. För att öka potentialen i odlingen och transparensen i kedjan frÄn planta till transport utvecklar tvÄ samarbetsprojekt olika appar för mobiler.

Det första projektet heter EcoProMIS och drivs av Agricompas. Till en början utformades deras plattform för ris- och palmoljebönder för att övervaka hÄllbarhet och stödja bönderna i beslut kring ÄtgÀrder.

Roelof Kramer, VD för Agricompas, berÀttade för Mongabay:

– Nu digitaliserar vi kakaon och bygger en plattform för analys av data som skapar gratis kunskap för odlare.

Företaget hoppas att den hÀr typen av information kan hjÀlpa bönderna att optimera de medel och resurser de redan har.

Det andra projektet heter COLCO och leds av Satellite Applications Catapult. COLCO Àr dels en allians av oberoende företag frÄn Colombia och Storbritannien, dels en digital plattform dÀr de allierade bygger appar. Deras mÄl Àr att hjÀlpa kakaobranschen i Colombia att expandera.

Under COLCOs paraply finns mÄnga fantastiska uppfinningar och ideér. TvÄ av dessa Àr Plantwise och WheatherSafe.

Plantwise Àr en kunskapsbank i form av en app om vÀxtsjukdomar. Den har hjÀlpt minst 40 miljoner smÄbrukare vÀrlden över. Appen anvÀnder en metod som gÄr ut pÄ att anvÀndare utbildar varandra. Odlare kan fÄ information om plantornas hÀlsotillstÄnd, ladda upp bilder pÄ specifika trÀd och fÄ stöd av andra som har varit i liknande situation.

WeatherSafe kombinerar processade satellitbilder, vÀderinformation och data frÄn olika odlingar för att kunna leverera textmeddelanden med riskuppdateringar. PÄ detta sÀtt kan odlare vidta ÄtgÀrder vid rÀtt tillfÀlle.

Mark Jarman, som ansvarar för COLCOs pilotprojekt, sa till Mongabay:

– Just nu fĂ„r de rĂ„d varannan vecka. Om detta gĂ„r att utveckla till en daglig tjĂ€nst sĂ„ sker en exponentiell förbĂ€ttring av odlarnas förmĂ„ga att fatta ett bĂ€ttre beslut.

KakaotrÀdet Àr en viktig nyckel i kampen mot kokainhandeln. Kakao kan odlas pÄ i stort sett samma höjd som kokabusken. En av de stora fördelarna av att ersÀtta kokabusken med kakao Àr att kakao finns i frukten frÄn ett trÀd. TrÀdets rötter stabiliserar jorden. Kokabusken, Ä andra sidan, odlas pÄ mark dÀr skogen kalhuggits. Genom avskogningen förloras de djupa rötterna som stabiliserar jordtÀcket. Kokabuskens gröna delar skördas flera gÄnger om Äret. Dessa faktorer ökar riskerna för jorderosion och förlusten av matjord. Att undvika jorderosion Àr absolut nödvÀndigt för odlare och ekosystemet. Ingen jord, inga grödor.

Under 2018 skrev Colombia pÄ en överenskommelse som heter Cacao, Forest and Peace Initiative, och Ätog sig dÀrigenom att utesluta skogsskövling ur kakaons produktionskedja. För att upprÀtthÄlla överenskommelsen mÄste landet se till att odlare tjÀnar mer pengar pÄ den mark de redan brukar.

Om mer kakao kan odlas per redan uppodlad hektar sÄ ökar inkomsterna utan att ny skog behöver fÀllas. Det Àr hÀr apparna gör skillnad. Genom att underlÀtta odlingsprocessen och stödja odlarna Àr Colombia pÄ god vÀg mot en hÄllbar och fredlig framtid.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.