Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚱 Alkaliserande medel för att stödja korallreven

🚱 Alkaliserande medel för att stödja korallreven

Forskare har hittat en ny metod för att hjÀlpa korallreven medan vÀrlden letar efter en permanent lösning.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

KlimatförÀndringarna har medfört stigande temperaturer och detta har gjort haven varmare och surare. TyvÀrr Àr detta en stor anledningen till att vÀrldens korallrev dukar under.

Ny forskning frÄn CSIRO Oceans and Atmosphere, Hobart, har bidragit med en intressant idé för att, i viss utstrÀckning, förhindra skador pÄ korallreven. TillvÀgagÄngssÀttet Àr att slÀppa alkaliserande medel frÄn fartyg för att skydda det Stora BarriÀrrevet utanför Australiens kust.

Korallskelett Àr uppbyggda av karbonatjoner och nÀr vattnet blir surare sÄ stör det pH-nivÄn, vilket minskar koncentrationen av karbonatjoner i vattnet. Det Àr detta som pÄverkar korallrevets struktur och orsakar korallblekning. Genom att tillsÀtta alkaliserande medel till vattnet kan pH-nivÄerna bli mer alkaliska och korallerna fÄr lite hjÀlp pÄ vÀgen.

Planet Custodian förklarar hur en korall byggs: ”Korallskelett Ă€r gjorda av aragonit, en form av kalciumkarbonat. Korallernas skelett vĂ€xer uppĂ„t med buntar av aragonitkristaller ovanpĂ„ varandra. Uppbyggnaden ger skelettet styrka och bidrar till förmĂ„gan att motstĂ„ strömmar och vĂ„gor under vattnet.”

Det finns mÄnga potentiella lösningar pÄ korallrevens sjunkande hÀlsa. Bland dessa Àr förslaget att tillsÀtta alkalinitet för att balansera pH-nivÄn i vattnet för att hjÀlpa korallerna att ÄterhÀmta sig.

Forskare som arbetar med projektet har uppgett att de anvÀnde en hydrodynamisk-biogeokemisk modell som godkÀndes för omrÄdet runt Stora BarriÀrrevet för att testa metoden. För processen krÀvdes 30 000 ton alkaliseringsmedel och ett fartyg som kunde nÄ hela revet med en utbredning pÄ över 2 000 km.

Denna strategi kan möjligen kompensera för 10 Ă„rs försurning av havet i omrĂ„det. Även om det inte finns en permanent lösning Ă€nnu sĂ„ Ă€r snabba lösningar och tillfĂ€lliga lösningar avgörande för utsatta omrĂ„den, medan vĂ€rlden fortsĂ€tter att bekĂ€mpa problemen med global uppvĂ€rmning.

Pssst
 Resultaten av studien publicerades i IOP Publishing journal Environmental Research Letters den 14 juni.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.