Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌌 AI upptĂ€cker bryggor av mörk materia mellan galaxer

🌌 AI upptĂ€cker bryggor av mörk materia mellan galaxer

Forskare tror att det finns ett nÀt av mörk materia i vÄrt universum. En viktig nyckel till att förstÄ mörk materia Àr att fÄ en karta över hur den Àr fördelad i universum. Nu har forskare frÄn USA och Korea skapat en karta som blottlagt ny information om hur den osynliga materian Àr utspridd.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Mörk materia sÀgs utgöra cirka 30 procent av all materia. Hitintills har denna materia inte kunnat upptÀckas i form av en partikel men bevisen för att den mörka materian existerar Àr ÀndÄ tunga. Ett av dem Àr att galaxer skulle flyga isÀr om det inte var för den mörka materian.

Enligt rÄdande teori Àr alla galaxer omgivna av mörk materia. Den mörka materian ger upphov till gravitation och antas dessutom ge upphov till de största gravitationseffekterna pÄ intergalaktisk nivÄ. Genom att mÀta galaxers rörelser kan man alltsÄ dra slutsatser om hur den osynliga materian Àr fördelad.

Ett team av forskare frÄn universitet i Sydkorea och USA har samarbetat för att skapa en karta över hur den mörka materian Àr fördelad i vÄrt lokala universum. Utmaningen Àr att det inte finns nÄgra perfekta kartor över galaxerna i vÄrt nÀra universum.

While I was away on a weeks holiday to Portugal, I decided to take a chance on seeing where the Milky Way and the Moon would be showing in relation to my location. To my surprise, the Moon was always below the horizon when the Milky Way was up. This was my first proper time photographing the Milky Way and I was seriously lucky to have really good conditions to capture it in. Very happy with the outcome.
Bilden Àr inte relaterad till artikeln. Photo by Andy Holmes / Unsplash

Forskarlaget anvÀnde sig dÀrför av maskininlÀrning för att kombinera datakÀllor. De anvÀnde sig bÄde av simuleringar, sÄ som TNG projektet, och existerande bilder för att trÀna AI:n. TNG projektet Àr ett projekt som syftar till att simulera hur universum utvecklats, frÄn Big Bang till idag, i syfte att förstÄ hur galaxer bildas.

Resultatet blev en karta som liknar tidigare kartor men som visar ytterligare karaktÀrsdrag av vÄrt lokala universum, nÀmligen "bryggor" av mörk materia som binder samman galaxer. Den nya kartan kan ge insikter bÄde om hur universum sÄg ut lÀngre bak i tiden, och hur galaxer kommer att röra sig i förhÄllande till varandra i framtiden.

Hur kartan kan förbÀttras ytterligare

Vi stÀllde frÄgan till en av forskarna bakom studien, Sungwook E. Hong, om vad som skulle krÀvas för att förbÀttra kartan ytterligare och han svarade att det skulle krÀvas bÄde bÀttre simuleringar och observationer. Vad gÀller observationer Àr det en utmaning att vÄr egen galax "Àr i vÀgen".

– PĂ„ grund av att vi Ă€r i mitten av det lokala universumet, per definition, behöver vi observera hela himlen ordentligt med tillrĂ€ckligt djup för att fĂ„ en bild av det lokala universumet. Men att observera hela "himlen" krĂ€ver extremt mycket teleskoptid. Det Ă€r ocksĂ„ svĂ„rt att observera galaxer pĂ„ lĂ„g galaktisk nivĂ„ eftersom vĂ„r egen galax, Vintergatan, Ă€r i vĂ€gen, skriver Sungwook i ett mejl.

PÄ bilden Àr de röda partierna omrÄden med mörk materia med högst densitet. Prickarna representerar kÀnda galaxer i vÄr nÀrhet och X representerar vÄr egen galax.


LÀs hela studien hÀr.

Bild: FrÄn forskarna bakom rapporten. De tre bilderna representerar tre olika koordinater i universum.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.