Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌄 50 lĂ€nder samarbetar för att skydda 30 procent av jordens hav och land

🌄 50 lĂ€nder samarbetar för att skydda 30 procent av jordens hav och land

En mÀngd bÄde rika och fattiga lÀnder har gÄtt samman för att försöka bevara en stor del av jorden som vildmark.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns forskning som visar att Ätminstone hÀlften av jordens yta behöver vara vildmark för att vi ska kunna förhindra en klimatkatastrof och en massutrotning av djur. För nÀrvarande Àr vi inte i nÀrheten av den siffran, men ett initiativ ska förhoppningsvis ta oss en bra bit pÄ vÀgen.

Över 50 lĂ€nder har nu kommit överens om att de ska skydda minst 30 procent av bĂ„de land och hav fram till 2030. Idag skyddas bara 15 procent av jordens landyta och sju procent av havet sĂ„ det blir en rejĂ€l förbĂ€ttring. Vi kommer knappast att nĂ„ 50 procent till 2030 som det ser ut nu, men kommer vi sĂ„ lĂ„ngt som 30 procent har vi köpt oss tid att nĂ„ resten av vĂ€gen ocksĂ„ innan katastrofen Ă€r ett faktum.

Initiativet i frÄga heter High Ambition Coalition for Nature and People, HAC. I dagslÀget har det alltsÄ lite över 50 medlemmar. HÀr hittar vi lÀnder som Angola, Costa Rica, Kongo (bÄda lÀnderna), Frankrike, Italien, Japan, Kenya, Nigeria, Peru, Pakistan, Spanien och Storbritannien.

En akilleshĂ€l för mĂ„nga miljöinitiativ Ă€r att lĂ€nderna tycker att det blir för dyrt. En analys frĂ„n Cambridge-universitetet i Storbritannien visar dock att HAC kan löna sig. Enligt den skulle det behövas investeringar pĂ„ 103–178 miljarder dollar för att nĂ„ HAC:s mĂ„l. Men samtidigt skulle bevarandet av enbart skogar och MangrovetrĂ€sk minska de ekonomiska effekterna av miljökatastrofer med 170–534 miljarder dollar.

LÀnderna i HAC hoppas nu att mÄnga fler lÀnder ska gÄ med i initiativet under den stora konferensen om biodiversitet som gÄr av stapeln i Kina i maj. Förhoppningsvis kan de dÄ ocksÄ komma fram till en del bindande ÄtgÀrder som skulle ge initiativet en riktigt bra chans att lyckas.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.