Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌄 50 länder samarbetar för att skydda 30 procent av jordens hav och land

🌄 50 länder samarbetar för att skydda 30 procent av jordens hav och land

En mängd både rika och fattiga länder har gått samman för att försöka bevara en stor del av jorden som vildmark.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Det finns forskning som visar att åtminstone hälften av jordens yta behöver vara vildmark för att vi ska kunna förhindra en klimatkatastrof och en massutrotning av djur. För närvarande är vi inte i närheten av den siffran, men ett initiativ ska förhoppningsvis ta oss en bra bit på vägen.

Över 50 länder har nu kommit överens om att de ska skydda minst 30 procent av både land och hav fram till 2030. Idag skyddas bara 15 procent av jordens landyta och sju procent av havet så det blir en rejäl förbättring. Vi kommer knappast att nå 50 procent till 2030 som det ser ut nu, men kommer vi så långt som 30 procent har vi köpt oss tid att nå resten av vägen också innan katastrofen är ett faktum.

Initiativet i fråga heter High Ambition Coalition for Nature and People, HAC. I dagsläget har det alltså lite över 50 medlemmar. Här hittar vi länder som Angola, Costa Rica, Kongo (båda länderna), Frankrike, Italien, Japan, Kenya, Nigeria, Peru, Pakistan, Spanien och Storbritannien.

En akilleshäl för många miljöinitiativ är att länderna tycker att det blir för dyrt. En analys från Cambridge-universitetet i Storbritannien visar dock att HAC kan löna sig. Enligt den skulle det behövas investeringar på 103–178 miljarder dollar för att nå HAC:s mål. Men samtidigt skulle bevarandet av enbart skogar och Mangroveträsk minska de ekonomiska effekterna av miljökatastrofer med 170–534 miljarder dollar.

Länderna i HAC hoppas nu att många fler länder ska gå med i initiativet under den stora konferensen om biodiversitet som går av stapeln i Kina i maj. Förhoppningsvis kan de då också komma fram till en del bindande åtgärder som skulle ge initiativet en riktigt bra chans att lyckas.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.