Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📉 45 procent fĂ€rre terroristdĂ„d i Pakistan under 2020

📉 45 procent fĂ€rre terroristdĂ„d i Pakistan under 2020

Pakistan har blivit ett mycket sÀkrare land det senaste decenniet och tar nu dessutom krafttag mot klimatförÀndringar och miljöförstöring.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

NÀr Pakistan figurerar i nyheterna Àr det ofta pÄ grund av terroristdÄd, social oro eller nÄgon naturkatastrof. Men det finns en annan bild av landet ocksÄ. En bild dÀr Pakistan fortfarande har stora problem bÄde politiskt, ekonomiskt och socialt, men dÀr utvecklingen gÄr Ät rÀtt hÄll.

Ett exempel pÄ det Àr den senaste statistiken om terroristdÄd. Enligt den pakistanska armén minskade antalet terrordÄd med 45 procent mellan 2019 och 2020. FrÄn 2013 har terrordÄden i Pakistan minskat med 86 procent.

Det finns annan statistik som ocksĂ„ visar att lĂ€get i Pakistan förbĂ€ttrats. Övrig brottslighet som mord och kidnappningar har till exempel minskat. Det gör att Pakistans största stad Karachi har gĂ„tt frĂ„n att vara den sjĂ€tte farligaste staden i vĂ€rlden 2014, enligt World Crime Index, till att nu hamna pĂ„ plats 106. Marginellt farligare Ă€n Malmö, men sĂ€krare Ă€n San Francisco och Manchester.

MiljömÀssigt gÄr det ocksÄ Ät rÀtt hÄll för Pakistan. Landet har lyckats nÄ FN:s miljömÄl Sustainable Development Goals 2030, tio Är i förvÀg. Detta har skett bland annat genom ett jÀtteprojekt för att plantera tio miljarder trÀd för att stoppa erosion. Det har ocksÄ gjorts stora satsningar pÄ att förbÀttra de sanitÀra förhÄllandena i stÀderna. Dessutom ska 15 procent av landets yta sÀttas av till naturreservat.

Även pĂ„ energiomrĂ„det ska Pakistan bli mer miljövĂ€nligt. Det fanns lĂ„ngt gĂ„ngna planer pĂ„ att bygga kolkraftverk som skulle ha producerat 2 740 megawatt. Men de projekten har nu skrotats och ska istĂ€llet ersĂ€ttas med förnyelsebar el.

Pakistan Àr fortfarande ett vÀldigt fattigt land med mÄnga och stora problem. Landets totala BNP ligger pÄ 316 miljarder dollar, vilket som jÀmförelse Àr mindre Àn hÀlften av USA:s försvarsbudget. Men trots smÄ resurser och mÄnga problem visar Pakistan att det gÄr att vÀnda negativa trender och skapa framtidstro Àven pÄ platser som vi i vÀst i det nÀrmaste skrivit av som hopplösa fall.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.