Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 1,7 miljarder dollar till skogsprojekt för ursprungsbefolkningar

🌳 1,7 miljarder dollar till skogsprojekt för ursprungsbefolkningar

Regeringar i Norge, Tyskland, Storbritannien, USA och NederlÀnderna har deklarerat ett löfte om finansiering av skogsprojekt. Hela 1,7 miljarder dollar ska stödja ursprungsbefolkningar i deras arbete för att bekÀmpa markförstöring och skogsförlust.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Under klimatkonferensen COP26 i Glasgow ledde olika samtal till en överenskommelse om finansiering av ursprungsbefolkningars projekt inom Äterbeskogning. Det finns redan ett Ätagande frÄn över 100 lÀnder att stoppa avskogningen till 2030 och med detta som grund inspirerade samtalen under COP26 deklarationen om finansiering bestÄende av 1,7 miljarder dollar. Merparten av finansieringen kommer frÄn regeringarna i Norge, Tyskland, Storbritannien, USA och NederlÀnderna. Privata donationer, bestÄende av 600 miljoner, kommer frÄn Ford Foundation, Bezos Earth Fund, Bloomberg Philanthropies, Arcadia, Wyss Foundation och Rainforest Trust.

Ledaren för Ecuadors ursprungsbefolkning Shuar, Tunitak Katan, sa till The Guardian att han Àr försiktigt optimistisk gÀllande finansieringen:

– Vi Ă€r glada över beskedet om finansiering, men vi kommer att hĂ„lla utkik efter konkreta Ă„tgĂ€rder som kommer att avslöja om avsikten Ă€r att omvandla ett system som har riktat mindre Ă€n 1 procent av klimatfinansieringen till ursprungsbefolkningen och lokalsamhĂ€llen. Det viktiga Ă€r vad som hĂ€nder hĂ€rnĂ€st.

Nyligen granskade FN vÀrldssituationen nÀr det gÀller avskogning. Granskningen visar att avskogningen i Sydamerika Àr 50 % mindre i omrÄden under inhemsk kontroll Àn i andra regioner. Ursprungsbefolkningen ger oss inte bara en plan för ett mer hÄllbart samhÀlle, de Àr ocksÄ den ledande kraften bakom mÄnga miljörörelser vÀrlden över.

Att fÄ inspiration frÄn inhemska kulturer, som lever i harmoni med och tar hand om naturen, kan hjÀlpa en grönare och mer hÄllbar framtid att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.