Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘ŒđŸŒ Ny bok om mĂ€nniskans godhet

đŸ‘ŒđŸŒ Ny bok om mĂ€nniskans godhet

Det Àr populÀrt att hÀnvisa till mÀnniskan som en i grunden ondskefull varelse. Hur kan vi annars förklara alla de hemskheter som begÄtts genom historien? Den nederlÀndske historikern Rutger Bregman bestÀmde sig för att undersöka saken.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Du kanske minns Bregmans viktiga bok Utopia för realister frÄn 2017, dÀr han plÀderar för basinkomst, fri migration och andra stora idéer som han menar skulle kunna skapa en mer jÀmlik och blomstrande framtid.

Nu undersöker han alltsÄ mÀnniskans innersta vÀsen. I nya den nya boken Humankind gÄr Rutger Bregman tillbaka till ikoniska kulturella sanningar och grÀver i vad som egentligen hÀnde bakom exempelvis romanen Flugornas herre, varför Stanford Prison Experiment fick ett sÄdant enormt genomslag och vad som skedde bakom kulisserna pÄ det legendariska Milgrams lydnadsexperiment 1963.

Den gemensamma nÀmnaren, visar författaren, Àr att mÀnniskan kan gÄ ganska lÄngt om hon blir beordrad. Men i grunden finns alltid en oerhört stark drivkraft av gemenskap, solidaritet, samarbete och vÀlvilja. Till och med hemska handlingar förklaras med att personen trodde att hen gjorde nÄgonting gott för mÀnskligheten.

Rutger gör verkligen sin research – han söker upp vittnen, anteckningsböcker och videoinspelningar som berĂ€ttar nĂ„got helt annat Ă€n den uppskruvade mediala dramaturgin har fĂ„tt oss att tro under alla dessa Ă„r. Vi exponeras för Ă€relystna forskare som med pĂ„tryckningar iscensatt sina studier, och journalister som bekvĂ€mt utelĂ€mnar detaljer som inte passar in i sina fĂ€rdigvinklade narrativ om mĂ€nsklighetens mörker. Även ”the bystander effect” avlivas effekt.

Det hÀr Àr en bok som brutalt gör upp med vÄr onödigt lÄga tilltro till oss sjÀlva.

Sammanfattningsvis: vi har inte kommit sÄ hÀr lÄngt trots vÄr inneboende ondska, utan tack vare vÄr inneboende godhet och vÄr unika förmÄga att samarbeta.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.