Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📙 Hyllad bok om rationalitet nu pĂ„ svenska

📙 Hyllad bok om rationalitet nu pĂ„ svenska

Kan du bli mer rationell av att lÀsa en bok? Kan det hjÀlpa dig att förstÄ varför det Àr sÄ mycket irrationellt i vÀrlden? Ja, menar Steven Pinker och det Àr precis det hÀr hans senaste bok Rationalitet handlar om.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Under detta Ärhundrade har mÀnskligheten gjort makalösa vetenskapliga framsteg. Vi förstÄr mer Àn nÄgonsin hur vÀrlden fungerar. Trots det kan det ibland framstÄ som att vi blivit helt frÄn vettet.

Hur kan samma livsform som lyckats ta fram vaccin mot Covid-19 pÄ mindre Àn ett Är producera sÄ mycket fake news och konspirationsteorier? Det hÀr frÄgar sig Steven Pinker, Johnstone Family professor vid institutionen för psykologi vid universitetet i Harvard och författare till boken Rationalitet som nu kommer ut i svensk översÀttning.

Han avfÀrdar det cyniska pÄstÄendet att mÀnniskan i grunden Àr en irrationell varelse. IstÀllet menar han att vÄr tids oförnuft beror pÄ vÄr oförmÄga att anvÀnda de intellektuella verktyg vi utvecklat genom historien: logik, omdöme och kritiskt tÀnkande.

I boken beskriver Pinker att centrala rationella redskap Ă€r avgörande, men utgör trots det inte en sjĂ€lvklar del i skolundervisningen. FĂ„ Ă€r sĂ„ pass förtrogna med dem som vi skulle vilja tro. Efter att ha lĂ€st den hĂ€r boken finns det goda chanser att du blir mer förtrogen med dem – och mer rationell.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.