Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📙 Hyllad bok om rationalitet nu på svenska

📙 Hyllad bok om rationalitet nu på svenska

Kan du bli mer rationell av att läsa en bok? Kan det hjälpa dig att förstå varför det är så mycket irrationellt i världen? Ja, menar Steven Pinker och det är precis det här hans senaste bok Rationalitet handlar om.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Under detta århundrade har mänskligheten gjort makalösa vetenskapliga framsteg. Vi förstår mer än någonsin hur världen fungerar. Trots det kan det ibland framstå som att vi blivit helt från vettet.

Hur kan samma livsform som lyckats ta fram vaccin mot Covid-19 på mindre än ett år producera så mycket fake news och konspirationsteorier? Det här frågar sig Steven Pinker, Johnstone Family professor vid institutionen för psykologi vid universitetet i Harvard och författare till boken Rationalitet som nu kommer ut i svensk översättning.

Han avfärdar det cyniska påståendet att människan i grunden är en irrationell varelse. Istället menar han att vår tids oförnuft beror på vår oförmåga att använda de intellektuella verktyg vi utvecklat genom historien: logik, omdöme och kritiskt tänkande.

I boken beskriver Pinker att centrala rationella redskap är avgörande, men utgör trots det inte en självklar del i skolundervisningen. Få är så pass förtrogna med dem som vi skulle vilja tro. Efter att ha läst den här boken finns det goda chanser att du blir mer förtrogen med dem – och mer rationell.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.