Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📺 Framtidshopp i tv-soffan

📺 Framtidshopp i tv-soffan

Att skapa dystopiska framtidsvisioner är enkelt – och kittlande. Vår populärkultur kryllar av berättelser om mänsklighetens annalkande kollaps. Men just nu hittar vi två utmärkta exempel på framtidsskildringar som inger hopp.

Christian von Essen
Christian von Essen

I SVT-satsningen Rapport från 2050 testar Lotta Lundgren och Erik Haag livet som det skulle kunna se ut i framtiden. Med hjälp av inbjudna experter tar de tempen på framtiden inom resor, mat, arbete och boende i fyra separata avsnitt.

Ett annat exempel är filmen 2040, där den australiske skådespelaren Damon Gameau undrar vilken typ av värld hans 4-åriga dotter kan tänkas leva i om 20 år. Han ger sig ut i världen för att undersöka vilka tekniker som redan finns i dag, som skulle kunna lösa klimatproblemen och bidra till en hållbar och vacker värld för alla.

Och just där blir det extra intressant: självkörande bilar, permakultur med alger och tång, regenerativt jordbruk och solenergi är redan tekniker och praktiker som växer här och nu. Filmen extrapolerar lösningarna in i framtiden på ett lekfullt och visuellt sätt.

Vissa av exemplen återfinns även i det fina Heja Framtiden-magasinet Framtidens hållbara matsystem, som släpptes nu i veckan. Kolla in det!

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.