Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€đŸœ Sammankoppling: en nyckel för 2000-talets utmaningar

đŸ€đŸœ Sammankoppling: en nyckel för 2000-talets utmaningar

Hur vÀrlden Àr allt mer sammankopplad och varför de bÀsta resultaten kan uppnÄs nÀr du kÀmpar, inte bara för dig sjÀlv, utan för hela planeten.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Efter Ärhundraden av evolution och uppfinningar, Àr varje mÀnniskas sÀtt att leva alltmer kopplat till resten av mÀnskligheten.

Även om vĂ„r uppfattning kan vara att alla driver sina egna intressen, sĂ„ Ă€r verkligheten att alla produkter som vi kan köpa till vĂ„r försörjning, sĂ„vĂ€l som vĂ„rt jobb, resultatet av en mycket komplex organisation och produktionskedja som strĂ€cker sig runt hela vĂ€rlden.

VÄrt nuvarande sÀtt att leva Àr bara ett komplext system av relationer, som varelser.

Vi Àr en del av en stor social struktur. Foto: Clint Adair / Unsplash

De bÀsta resultaten i historien uppnÄddes faktiskt nÀr vi resonerade som varelser och inte som individer.

Hur djupt Àr nÀtverket i relationerna?


Vad vi förstod

Under de senaste Ären, sÀrskilt med klimatfrÄgan, har mÀnskligheten kommit fram till tvÄ slutsatser som nu verkar uppenbara men som faktiskt Àr epokala:

  1. Alla vi mÀnniskor, den omgivande miljön, alla levande varelser pÄ planeten och varje enskild atom Àr en del av ett fint sammankopplat system.
  2. Varje ÄtgÀrd vi vÀljer, varje CO2-molekyl som slÀpps ut i atmosfÀren, kan leda till allvarliga konsekvenser för alla invÄnare pÄ planeten.
Kaosteorin sÀger att flaxen frÄn en fjÀrils vingar kan orsaka en storm pÄ andra sidan jorden. Foto: Joshua J. Cotten / Unsplash

I verkligheten hade mÀnniskor för lÀnge sedan sjÀlva valt att vara djupt sammankopplade.

Hur en revolution förenade oss alla

LĂ„t oss gĂ„ tillbaka till 1969. Det amerikanska försvarsdepartementet grundar ARPANET-projektet, ett datornĂ€tverk för utveckling av ny teknik för militĂ€rens syften under det kalla kriget. Även om militĂ€rens slutmĂ„l var splittrande, anses ARPANET vara internets fader.

Även om den första webbplatsen publicerades först 1991 av den berömda professorn Tim Berners-Lee, har vi i verkligheten varit anslutna genom teknik mycket lĂ€ngre. 1858 slutförde Atlantic Telegraph Company installationen av den första undervattenskabeln för kommunikation genom telegraf.

Hela digital- och informationsrevolutionen, den största revolutionen under de senaste Ären, gjordes för att skapa lÀnkar, dela idéer och data. Nu Àr vi alla pÄ world wide web, vi kan utbyta information, filmer och bilder som vi vill.

Med de nya "Internet of Things-teknologierna" och "Industry 4.0" Àr maskiner nu Àven de anslutna till nÀtverket och kan fjÀrrstyras.

En vÀrld som bestÄr av tunna trÄdar som binder oss samman. Foto: Lars Kienle / Unsplash

Under de senaste Ärhundradena har vi byggt en vÀrld dÀr informationsflödet Àr avgörande för att koppla samman vÄra gemensamma band, minska avstÄnden i vÀrlden genom att "krympa den" och göra vÄrt samhÀlle mer effektivt.

Samarbetsformer

SjÀlva grunden för vÄrt samhÀlle vilar mer pÄ samarbete Àn pÄ individualism. SÄvÀl staterna som företagen och marknadsekonomin Àr starka former av viktiga grupper.

Framför allt Àr transnationella organ som EU, FN och COP22 de senast uppfunna formerna av samarbete för att uppnÄ vÀlbefinnande för befolkningen pÄ planeten.

TÀnk bara pÄ Green New Deal, samarbetsprojekt, statlig vÀlfÀrd, offentliga tjÀnster, möjligheten att fÄ exotisk mat genom global handel och arbetsfördelning.

De kanske inte alltid fungerar bra, och det kan finnas korruption, girighet och sjÀlviskhet, men dessa modeller Àr gjorda för att förena mÀnniskor genom samarbete, vÀlfÀrd och gemensam handling.

NÄgra exempel kan tydligt visa hur dessa verktyg kan anvÀndas Ànnu bÀttre för allas bÀsta.

De tio oljebuden

En mycket kÀnd makroekonomisk teori Àr rÄvarornas förbannelse: lÀnder som Àr rika pÄ rÄvaror Àr mer utsatta för marknadsfluktuationer och i förlÀngningen utarmning, eftersom det verkliga vÀrdet skapas av ekonomier baserade pÄ omvandling och tillverkning av varor, som dÀrför styr priserna.

LÄt oss betrakta Norge, en historiskt oljerik nation. 1971, strax innan utvinningen började, utropades de "10 oljebud". Det slogs fast att den utvunna oljan skulle förbli under direkt kontroll av Norge, och en oljebaserad industri borde utvecklas för att öka fördelarna till hela det norska samhÀllet, men ocksÄ sÀkerstÀlla skyddet av den lokala miljön.

Norges inkomster frÄn oljeindustrin beskattas med 78 procent. Idag, Àven om olja fortfarande Àr grundlÀggande i de relaterade industrierna i Norge, produceras mer Àn 100 % av dess energi frÄn förnybara kÀllor. Foto: Grant Durr / Unsplash

Idag Ă€r Norge en av de mest blomstrande ekonomierna, med mindre ojĂ€mlikhet och en mer skyddad miljö. För mĂ„nga andra nationer, Ă€nnu rikare pĂ„ olja, har det gĂ„tt sĂ€mre, förmodligen för att de inte har kunnat samarbeta lika bra som Norge gjort – för allas gemensamma bĂ€sta.

Distribuerad intelligens

Även om de allra flesta företag i vĂ€rlden anvĂ€nder en "top-down-logik", dĂ€r beslut fattas hierarkiskt och dĂ€r det finns en tydlig kommunikationskedja, anvĂ€nder vissa företag, Ă€ven stora och blomstrande sĂ„dana, andra och mer deltagande metoder.

Visa grundades med en affÀrsmodell inspirerad av komplexiteten i biologiska system, med distribuerad styrning och lika andelar för alla deltagare. Dess struktur har definierats med neologismen "chaordic" av dess grundare Dee Hock, eftersom den Àr baserad pÄ spÀnningen mellan konkurrens och samarbete mellan dess medlemmar, som alltid svÀvar mellan maximering av kreativitet och överlevnad.

Toyota Production System Àr ett kÀnt exempel pÄ utbredd intelligens. I Toyota Àr arbetet organiserat med en lÄg hierarki, sÄ varje arbetsgrupp ansvarar för sin egen fas i produktionsprocessen och kan sjÀlvstÀndigt vÀlja hur den ska förbÀttras genom att samarbeta och alltid behÄlla helhetsbilden.

En viktig punkt i Toyota Àr Jidoka-filosofin, det vill sÀga automatiseringen av maskiner, vilket leder till att arbetaren inte behöver hantera bara en maskin utan med hela avdelningen. "Just-in-time"-logiken leder till en symbios mellan tvÄ faser av logistik-produktionscykeln, mellan kund och leverantör.

I Toyotas System samarbetar arbetare som jÀmstÀllda genom att anvÀnda sin intelligens och automatiska maskiner för att förbÀttra slutprodukten. Foto: Simon Kadula / Unsplash

Denna innovativa och effektiva, men mestadels kooperativa metod förde ett litet japanskt företag till toppen, och inspirerade den produktions-innovationsfilosofi som kallas Lean production, nu utbredd över hela vÀrlden.

Återansluter till vĂ„r planet

PÄ en teknisk och ekonomisk nivÄ Àr sammankopplingen i vÄrt samhÀlle mycket bred. Exemplen Toyota, Visa och Norge visar hur det kan anvÀndas för det gemensammas bÀsta.

Vid det hÀr laget vet vi, vi Àr övertygade. Vi Àr sammankopplade mellan oss alla, och genom hela planeten. Varför inte göra det bÀsta av denna idé för att möta klimatförÀndringarna, detta Ärhundrades stora utmaning?

Win-win-logiken

Att anvÀnda de medel som skapas av teknik och digitalisering, att bÀttre utnyttja mÀngden data till vÄrt förfogande, kan vara mycket anvÀndbart.

Men framför allt finns det nya kooperativa modeller för företag, stad, produktförsörjning och forskning som kan ge enorma fördelar bÄde för oss och för miljön:

  • CirkulĂ€r ekonomi: Fördelning av rĂ„varor mellan ursprungligen separata industrisektorer för att förbĂ€ttra deras effektivitet och minska behovet.
  • Industriell symbios för att dela lokala resurser som vĂ€rme, elektricitet och vatten för att minska avfallet i en stĂ€der.
  • Fördelningsekonomi, dĂ€r tillverkarna sĂ€ljer en tjĂ€nst som delas mellan alla anvĂ€ndare istĂ€llet för sjĂ€lva produkten. Detta för att maximera dess anvĂ€ndning.
  • Öppen innovation för att dela de bĂ€sta idĂ©erna och tillsammans skapa innovationer för att frĂ€mja de bĂ€sta idĂ©erna.

Dessa modeller kÀnnetecknas av en "win-win-logik" eftersom var och en av dessa exempel pÄ fördelning kan leda till en stor ökning av affÀrer, nya jobb, större lokal autonomi samt lÀgre miljöpÄverkan.

Att ta hand om planeten och mĂ€nskligheten förbĂ€ttrar allas livsstil, inklusive vĂ„r egen. Foto:Ben White / Unsplash 


För att lÀra dig mer om Àmnet:

đŸ€— The power of sharing: owning less but enjoying more
Moving to a collaborative society can make the use of raw materials more efficient and local communities independent, improve the use of several products but also foster the best ideas.

2000-talets utmaning

SÄ för att förbÀttra vÄrt beslutsfattande Àr det bÀsta förfarandet att inte bara tÀnka pÄ den omedelbara pÄverkan pÄ oss sjÀlva. Det kan snarare vara bÀttre att resonera som en stor sammankopplad organism, att tÀnka pÄ det globala utfallet över en lÄng tidsram.

En stor förÀndring krÀvs för mÀnskligheten, enligt Tenzin Gyatso, XIV Dalai Lama:

För att möta nÀsta Ärhundrades utmaning kommer mÀnniskor behöva utveckla en större kÀnsla av universellt ansvar. Var och en av oss mÄste lÀra sig att arbeta inte bara för sig sjÀlv, för sin familj eller sin nation, utan för hela mÀnsklighetens bÀsta.

Foto: Brett Jordan / Unsplash


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.