Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 Den verkliga faran Ă€r pessimismen

💬 Den verkliga faran Ă€r pessimismen

Att vara optimistisk handlar inte om att blunda för svÄrigheter, men att fokusera pÄ hur de kan lösas. SÄ gick de ljusa krafterna segrande ur en av historiens mörkaste hÀndelser, skriver Magnus Aschan.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Pessimisten ser svÄrigheter i varje möjlighet. Optimisten ser möjligheter i varje svÄrighet, sa Winston Churchill. Att vara optimistisk handlar inte om att blunda för svÄrigheter, men att fokusera pÄ hur de kan lösas.

MÀnskligheten har stora utmaningar framför sig, inte minst vad gÀller klimatförÀndringarna, men vi har ocksÄ större möjligheter Àn nÄgonsin att lösa dem tack vare en teknikutveckling som saknar historiskt motstycke.

Det finns tre grundlÀggande skÀl till att vara faktabaserad optimist.

Vi lever i den bÀsta av tider

Fakta visar, vilket Hans Roslings förelÀsningar visade med stor tydlighet, att mÀnskligheten aldrig har haft det bÀttre. Vi lever lÀngre, har högre livskvalitet och blir mindre sjuka Àn nÄgonsin i historien och det blir hela tiden bÀttre. Pandemin har inneburit ett avbrÀck i den hÀr makalösa utvecklingen, men med perspektiv Àr trenden tydlig, och mycket pekar nu pÄ en snabb ÄterhÀmtning. Teknik, vetenskap och demokrati Àr de frÀmsta drivkrafterna till denna utveckling.

Trots detta tror majoriteten av vÀrldens befolkning, inte minst i Sverige, att saker blir sÀmre. De flesta har alltsÄ en helt felaktig bild av vÀrlden dÀr vi borde vara optimistiska inför utvecklingen, men Àr pessimistiska. Precis som Roslings Gapminder Àr det hÀr nÄgot vi vill Àndra pÄ och det sÄ snart som möjligt. En felaktig bild av vÀrlden dÀr mÄnga tror att demokrati och de globala institutioner som byggts upp misslyckats skapar en farlig grogrund för auktoritÀra och anti-demokratiska krafter. Pessimismen Àr livsfarlig.

Vi kan pÄverka framtiden

Faktabaserad optimism handlar om att ha en kunskapsbaserad och vÀl kalibrerad syn pÄ framtiden och dess osÀkerheter. Den accepterar att framtiden inte Àr skriven i sten och agerar pÄ arbetshypotesen att chanserna för en ljus framtid beror pÄ hur vi agerar i dag.

I vilken utstrÀckning kan vi pÄverka framtiden och hur mycket handlar om slump och naturliga processer som vi inte rÄr pÄ? Precis som i klimatfrÄgan Àr det nÄgot vi inte riktigt vet, men varför chansa? Det rationella Àr dÀrför att anta att vÄra handlingar spelar roll och att ha en optimistisk grundsyn pÄ att vi kan skapa en bra framtid. Det irrationella, destruktiva och livsfarliga Àr dÀrmed att ha en pessimistisk syn, dÄ riskerar vi att pÄverka vÄr framtid i helt fel riktning.

Optimister mÄr bÀttre och lever lÀngre

Det har gjorts Ätskilliga studier pÄ optimism och pessimism genom Ären. Sammantaget pekar i stort sett alla pÄ att optimister lever lÀngre och har mindre risk att fÄ en rad olika Äkommor som högt blodtryck och diabetes samt, föga förvÄnande, lever lyckligare liv med fler vÀnner. VÄr attityd och livshÄllning pÄverkar oss alltsÄ i hög grad Àven fysiskt och vÀldigt lite talar för nÄgra fördelar med en pessimistisk syn. Den kan snarare vara livsfarlig.

Det finns förvisso en fördel med pessimismen: genom att alltid tro det vÀrsta och mÄla upp hemska scenarion gÄr det, kanske, att skydda sig mot besvikelse.

Det blir en slags snuttefilt att skydda sig bakom. Ett sÀtt att slippa försöka lösa problemen, slippa sticka ut hakan och riskera att bli sÄgad för sina förslag pÄ lösningar.

Men det Àr inte sÄ vi för mÀnskligheten framÄt och skapar en bra framtid och det var inte heller sÄ de ljusa krafterna gick segrande ur en av historiens mörkaste hÀndelser. FrÄga Winston Churchill.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.