Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😼 Bredbandsjesus: IKEA kunde blivit Amazon

😼 Bredbandsjesus: IKEA kunde blivit Amazon

"En grej kommer jag tillbaka till, som jag har svÄrt att slÀppa", sÀger Jonas Birgersson. IKEA var Europas största e-handel och kunde blivit det som Amazon blev.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Prenumerera pÄ Warp News gratis nyhetsbrev med faktabaserade optimistiska nyheter.

NÀr internetpionjÀren Jonas Birgersson tÀnker tillbaka till 90-talet grÀmer han sig över missade möjligheter.

"En grej kommer jag tillbaka till, som jag har svÄrt att slÀppa", sÀger Jonas Birgersson i Warp News poddintervju med honom.

"Ingvar Kamprad var en jÀttebra person och vi hade en fin kontakt. Det var roligt att ha en av sina idoler som bÄde lite mini-mentor och som investerare i Framfab. Vi skrev ofta brev. Han var duktig pÄ att skriva brev, sÄ dÄ fick jag ocksÄ göra det. Men vi faxade dem, det höjde tempot lite" sÀger han och skrattar lite.

Ingvar Kamprad i Haparanda Ă„r 2010.

PÄ 1990-talet grundade och drev Birgersson Framfab, som var ett internetkonsultföretag som hjÀlpte andra företag att förstÄ vad man kunde göra "pÄ det dÀr internet." Under en period var Framfab Europas största internetkonsultbolag med 3000 anstÀllda och ett börsvÀrde pÄ 42 miljarder kronor.

Jonas Birgersson idag.

"Vi hade det hÀr fina samarbetet med IKEA. Vi tog ut dem pÄ nÀtet."

Ingvar Kamprad bestÀmde att göra som Jonas Birgersson ville och sÀtta urlen ikea.com och ikea.se pÄ omslaget av IKEA-katalogen. DÄ vÀrldens största tryckprodukt.

"Han bestÀmde att det var okej att sÀtta 'urlet' som han kallad det, pÄ IKEA-katalogen. DÄ blev IKEA Europas största e-handel, som vi byggt Ät dem."

IKEA-katalogen 2001. FrÄn IKEA museum.

Men Birgersson och Framfab-teamet tyckte inte IKEA skulle nöja sig med det. De ville ocksÄ att man skulle tillÄta andra att sÀlja saker i IKEAs e-handel och anvÀnda varuhusen som tredjeparts logistikcenter.

"IKEA hade alla stora fördelarna. De var Europas största e-handel och man hade kunnat dominera genom att man kunde kommunicera med sÄ mÄnga mÀnniskor genom sin katalog."

"Det hÀr Àr ju samtidigt som Jeff Bezos drar igÄng Amazon", sÀger Jonas Birgersson.

Jeff Bezos i CBS 60 Minutes.

Amazon startade med att sÀlja böcker online, men frÄn början var tanken att sÀlja alla tÀnkbara kategorier av produkter. Amazon tillÄter ocksÄ andra företag att sÀlja via deras webbplats och distribuerar deras produkter via sitt nÀtverk av logistikhubbar.

LÀxan Àr att vÄga fortsÀtta framÄt. Sverige var tidiga med internet och bredband. Det lade grunden för det svenska techundret med Skype, Spotify, Minecraft, Truecaller och flera andra. Men det kunde ha blivit mer. Amazon har idag 1,5 miljoner anstÀllda och omsÀtter mer Àn fem svenska statsbudgetar.

Jonas Birgersson vandrar bort i kontoret för ViaEuropa i Lund.

Lyssna pÄ hela intervjun med Jonas Birgersson om IKEA-Àventyret, andra missade möjligheter, vad han gör idag och det kom sig att just han blev internetpionjÀr.

😼 Bredbandsjesus: IKEA kunde varit Amazon - Warp News - faktabaserade optimistiska nyheter
Jonas Birgersson berÀttar om missade möjligheter, som att IKEA kunde ha blivit Amazon, om man fattat rÀtt beslut pÄ 1990-talet.Han berÀttar ocksÄ hur han kunde ha sÄdan framsynthet att han blev hela Sveriges Bredbandsjesus och vad han gör idag.

LÀs om Jonas Birgerssons och Warp Institutes Projekt EnergisamhÀllet:

🔌 Jonas Birgersson: “All el du behöver för ett lĂ„gt, fast pris”
“För ett lĂ„gt, fast pris har du all el du behöver”, sĂ€ger Jonas Birgersson. Vi kommer komma till samma sak för el som för bredband.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.