Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📾 Semesterbilder kan hjĂ€lpa forskare att följa hotade arter

📾 Semesterbilder kan hjĂ€lpa forskare att följa hotade arter

Att ta bilder under semestern kan hjÀlpa forskare att följa hotade djurarter. Tack vare ett AI-system kan bilder som delas offentligt pÄ sociala medier bidra med information som anvÀnds för att skydda djuren.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett AI-system, kallat Wildbook, hjÀlper forskare och naturvÄrdare att skydda och bevara hotade arter. Foton tagna av forskare, men ocksÄ privatpersoner som delar sina semesterbilder offentligt pÄ sociala medier, kan analyseras noggrant, vilket ger mer information till den databas som forskare anvÀnder. Denna process, för AI att extrahera djurs biologiska information frÄn bilder, kallas "imageomics".

Ett av de största problemen som naturvÄrdare och forskare möter i uppdragen att följa hotade arter Àr bristen pÄ data. TyvÀrr Àr statusen för mer Àn hÀlften av arterna som Àr rödlistade hos IUCN Red List of Threatened Species okÀnd pÄ grund av detta.

– Vi förlorar biologisk mĂ„ngfald i en aldrig tidigare skĂ„dad takt och vi vet inte ens hur mycket och vad vi förlorar, sĂ€ger chefen för Translational Data Analytics Institute vid Ohio State University, Tanya Berger-Wolf, rapporterar The Ohio State University.
– VĂ„ra AI-algoritmer kan identifiera individer som innehar vad som helst som Ă€r randigt, prickigt, skrynkligt eller skĂ„rat - till och med formen hos en vals stjĂ€rtfena eller ryggfenan hos en delfin, sĂ€ger Berger-Wolf, rapporter frĂ„n Ohio State University.

Just nu har Wildbook mer Àn tvÄ miljoner bilder pÄ 60 000 individuella delfiner och valar. Enligt Berger-Wolf Àr bilderna i Wildbook den huvudsakliga kÀllan till data om spÀckhuggare.

– Vi har miljontals bilder av utrotningshotade och hotade djur tagna av forskare, kamerafĂ€llor, drönare och till och med turister, sa Berger-Wolf. De hĂ€r bilderna innehĂ„ller en mĂ€ngd data som vi kan extrahera och analysera för att skydda djur och bekĂ€mpa utrotning.

Det finns andra sÀtt att spÄra djur, men informationen de presenterar Àr inte lika exakt som informationen som erbjuds av imageomics. Det finns inte heller tillrÀckligt med GPS-halsband och satellittaggar för att spÄra alla djur.

– Vi har inte tillrĂ€ckligt med GPS-halsband och satellittaggar för att övervaka alla elefanter, sĂ€ger Berger-Wolf, enligt Ohio State University. Men vi kan anvĂ€nda AI-tekniker som maskininlĂ€rning för att analysera bilder av elefanter för att fĂ„ mycket av den information vi behöver.
– Vi lĂ€r maskiner att se saker i bilder som mĂ€nniskor kan ha missat eller inte kan se, tillade Berger-Wolf, rapporterar Ohio State University.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.