Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📾 Ny mikrokamera stor som ett saltkorn kan ta bilder inne i kroppen

📾 Ny mikrokamera stor som ett saltkorn kan ta bilder inne i kroppen

En revolutionerande mikrokamera, stor som ett saltkorn, kommer att förÀndra hur vi tar bilder. Genom att kombinera kraften i meta-optik och maskininlÀrning har forskare uppnÄtt tidigare oövertrÀffad bildkvalitet.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Forskare har utvecklat en mikrokamera med en yta stor som ett saltkorn, som kan producera skarpa, fullfÀrgsbilder. Den banbrytande tekniken har potential att revolutionera avbildning inne i kropp och hjÀrna, robotik och sjÀlvkörande fordon.

Kraften i metaoptik och maskininlÀrning

Traditionella kameror Àr beroende av en rad linser för att fokusera ljus och skapa skarpa bilder. För att förminska kameror anvÀnder forskare metaoptik, som anvÀnder nanostrukturer som fÄngar och ÄterutsÀnder ljus. Dessa smÄ strukturer, liknande antenner, har anvÀnts i mikrokameror tidigare, men bildkvaliteten har varit otillfredsstÀllande.

För att övervinna dessa begrÀnsningar anvÀnde forskare vid Princeton University och University of Washington maskininlÀrning. De skapade en AI-modell för att testa olika konfigurationer av de smÄ antennerna pÄ mikrokamerans metayta. Genom att kombinera de fysiska egenskaperna hos mikrokameran med algoritmisk optimering uppnÄdde teamet bilder betydligt bÀttre Àn den tidigare.

Transformativa applikationer

Denna innovativa mikrokamera kan ha en rad olika anvÀndningsomrÄden. En möjlighet Àr att ersÀtta de flera kamerorna pÄ baksidan av smartphones med en enda, ultrahögupplöst kamera. Dessutom kan mikrokamerorna förbÀttra endoskopiska kirurgiska metoder och öppna nya möjligheter för hjÀrnavbildning.

Enligt Felix Heide, professor i datavetenskap vid Princeton och huvudförfattare till studien, gör utvecklingen av denna mikrokamera att vi kan tÀnka pÄ helt nya sÀtt nÀr bygger olika sorters enheter i framtiden. NÀr tekniken utvecklas kan det bana vÀg för nya och tidigare otÀnkbara avbildningsmöjligheter.

Nyhetscredd till Freethink & Newsweek.

Nyhetstips: Tomas Wahlgren


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.