Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚰 Material filtrerar giftigt krom och arsenik frĂ„n vatten

🚰 Material filtrerar giftigt krom och arsenik frĂ„n vatten

Ett unikt material kan anvÀndas för att avlÀgsna tvÄ giftiga tungmetallföroreningar samtidigt. Dessa tvÄ toxiner Àr krom och arsenik.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett material med förmÄgan att absorbera de tvÄ olika giftiga tungmetallerna arsenik och krom har upptÀckts av ORNLs Santa Jansone-Popova frÄn Chemical Sciences Division och Ping Li, bÄda frÄn Department of Energy's Oak Ridge National Laboratory.

Resultaten av studien publicerades i Small och visar att detta nya material kan absorbera bÄde krom och arsenik i ett balanserat 2-till-1-förhÄllande, enligt Oak Ridge National Laboratory. Detta material skapar en typ av synergi mellan bindandet av krom- och arsenik, vilket innebÀr att ju mer krom det binder desto mer arsenik kan materialet avlÀgsna.

– Det Ă€r sĂ€llsynt att en adsorbent fĂ„ngar upp tvĂ„ föroreningar samtidigt och arbetar snabbt och effektivt i realistiska scenarier för att hantera det breda utbudet av vattenförhĂ„llanden över hela vĂ€rlden, sĂ€ger Jansone-Popova.

NÀr dessa tvÄ grundÀmnen Àr i vatten sÄ bildar de kromat- och arsenatoxoanjoner, som ocksÄ kan beskrivas som salter. Det knepiga med arsenik och krom Àr att de inte bryts ned utan Àr permanenta i miljön om de inte tas bort. NÀr man försöker ta bort dem behövs ocksÄ riktade tillvÀgagÄngssÀtt för att separera dessa metaller frÄn ofarliga mineralsalter som Àr nödvÀndiga för ekosystemet.

Jansone-Popova arbetar med en grupp forskare som specialiserat sig pÄ studier av absorbenter - material som Àr designade för att rikta in sig pÄ specifika element och binda dem till en yta. Vid design av absorbenter Àr selektivitet avgörande. Varför? Eftersom mÄlet Àr att bara binda specifika element, fÄnga sÄ mycket som möjligt och binda dem till den begrÀnsade ytan till dess absorbenten Àr full och behöver bytas ut eller Ätervinnas.

– De Ă€r ett av de mest lovande alternativen för vattenbehandling eftersom de Ă€r prisvĂ€rda, lĂ€tta att installera och kan arbeta snabbt för att filtrera en vattenförsörjning, men de mĂ„ste skrĂ€ddarsys för praktisk anvĂ€ndning. Utmaningen Ă€r att designa material som effektivt kan isolera spĂ„rmĂ€ngder av skadliga grundĂ€mnen, sĂ€ger Jansone-Popova.

Oak Ridge National Laboratory skriver att Jansone-Popova tidigare arbetat med en "design av en adsorbent med hög selektivitet för kromat samt arbetar snabbt för att sanera vatten." Enligt en studie publicerad i Environmental Science and Technology minskade hans nya material kromatkoncentrationerna 100 gÄnger inom en minut (1 del per miljon till 10 delar per miljard).

Samarbetet med Ping Li gör det möjligt för forskarna att utveckla ett material som kan fÄnga bÄde kromat och arsenat.

– VĂ„rt utgĂ„ngsmaterial Ă€r mycket effektivt för att fĂ„nga krom i dess mest giftiga form, sexvĂ€rt krom, men metoden var inte utformad för att vara selektiv för arsenik. NĂ€r den hĂ€r reaktionen intrĂ€ffar förĂ€ndras dock materialet, vilket skapar en plattform för ny kemi, sĂ€ger Li

Nya modifieringar av materialet gör det ocksÄ möjligt att bilda stabila kromat-arsenatkluster som Àr starkt knutna till absorbentens yta. Detta innebÀr att materialet effektivt fÄngar gifterna permanent och att de inte kan tvÀttas bort eller lossas frÄn absorbenten utan avsiktligt avlÀgsnande genom en kemisk process.

– GrundlĂ€ggande upptĂ€ckter som dessa kan hjĂ€lpa oss att minska giftiga föroreningar i miljön och uppfylla regulatoriska mĂ„l för rent vatten, sĂ€ger Jansone-Popova.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.