Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐹 Gömslen av kartong ger skydd Ă„t utsatta djur efter skogsbrĂ€nder

🐹 Gömslen av kartong ger skydd Ă„t utsatta djur efter skogsbrĂ€nder

De senaste skogsbrÀnderna i Australien har pÄverkat populationer av hundratals djurarter. NÀr deras livsmiljöer förstörts av skogsbrÀnder sÄ har de nu ingenstans att gömma sig för rovdjur. Macquarie University har utvecklat gömslen som Àr bÄde prisvÀrda och biologiskt nedbrytbara.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

De skogsbrÀnder som nyligen har hÀrjat i Australien har lÀmnat djurlivet mycket sÄrbart. Livsmiljöer Àr förstörda och bytesdjuren har ingenstans att gömma sig för rovdjur. För att mildra situationen har Macquarie University designat och skapat gömslen av kartong som Àr bÄde prisvÀrda och biologiskt nedbrytbara. Dessa gömslen kan ge mindre djur det skydd de behöver.

Upphovskvinnan till idén, Dr. Alexandra Carthey, kom pÄ denna lösning nÀr hon sÄg marklevande djur bli lÀtta byten för rovdjur efter att skogsbrÀnderna slukat buskar, högt grÀs och annan vÀxtlighet som de mindre bytesdjuren vanligtvis anvÀnder som skydd.

Varje gömsle Àr en 60 centimeter hög sexkantig pyramid med hÄl som Àr tillrÀckligt stora för att djur som t.ex. pungrÄttor och punggrÀvlingar ska kunna ta sig igenom. Gömslena av kartong bestÄr av 6 fack som Àr ihopkopplade via hÄl sÄ att djuren kan röra sig mellan dem. Tack vare de mindre hÄlen i gömslenas yttervÀggar sÄ kan solljus leta sig in och bidra till att fÄ tillbaka lite vÀxtlighet under skyddet. Kartonggömslena kan de vikas ihop för att möjliggöra enkel transport.

Dr. Carthey berĂ€ttade för New Atlas att hon tror att "istĂ€llet för att skapa permanenta hem i gömslena sĂ„ kommer de flesta djur att anvĂ€nda dem mer som ett sĂ€tt att fly rovdjur, kanske springa frĂ„n ett gömsle till ett annat. Och nĂ€r vĂ€xtligheten vĂ€l har Ă„tervĂ€xt kommer gömslena helt enkelt att brytas ned pĂ„ biologisk vĂ€g”.

TillfÀlliga och miljövÀnliga lösningar, som dessa gömslen, brygger över tidsglappet till en optimistisk framtid och fÄr den att komma snabbare.

Bild: Macquarie University via New Atlas


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.