Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Innovativ husbil gör dig energioberoende på vägen

🚗 Innovativ husbil gör dig energioberoende på vägen

Stella Vita Project är en innovativ husbil med solpaneler som kan göra dig helt oberoende av externa energikällor.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Solar Team of Eindhoven har skapat Stella Vita Project, en innovativ husbil med solpaneler som kan göra dig helt oberoende av externa energikällor.

När hållbar teknik utvecklas är det nödvändigt att ta hänsyn till att den måste ha alla mänskliga aktiviteter i åtanke och garantera samma bekvämlighet som tidigare tekniska lösningar.

Därför behöver även turism- och resesektorn uppfinningar i linje med den ekologiska omställningen. Med detta i åtanke vill ett team på 22 studenter från Eindhovens University of Technology revolutionera resevärlden med Stella Vita-projektet.

Filosofin bakom SHOW

The Self-Sustaining House on Wheels (SHOW), eller Det Självförsörjande Huset på Hjul, har som mål att göra resor på vägarna oberoende och energihållbara – och mycket bekväma.

När du reser med husbil vill du vanligtvis:

  • Ha så mycket självständighet som möjligt, inte behöva stanna vid varje rastplats eller bensinstation, utan kunna övernatta praktiskt taget närhelst vägarna tillåter
  • Säkerställa en viss komfort vid resor och boende, med all service du har hemma

Det är just detta Solar Team Eindhoven haft i åtanke vid utvecklingen av Stella Vita.

Energioberoende är viktigt

Stella Vita är designad för att ha maximal energieffektivitet och inte kräva täta stopp för att tanka eller ladda batterierna. Energin som krävs för SHOW kommer, gratis, via solen. Ett antal solpaneler, som kan vecklas ihop, genererar elektricitet som också kan lagras i ett 60 kWh batteri. Detta garanterar en maximal körsträcka på 600 kilometer eller 730 kilometer under dagtid.

Dessutom genereras extra energi som kan användas till interna funktioner, som exempelvis köket eller uppvärmning av vatten till duschen. Allt med bara en förnybar källa: solen.

För att minimera luftmotstånd och öka energieffektivitet under färd har givit vagnen en form som i det närmsta kan beskrivas som en variant av droppformen. Vikten har reducerats till ett minimum, genom att implementera specifika material för att minska den transporterade massan utan att kompromissa med säkerheten.

Då vagnen utvecklats under informationsåldern finns en integrerad funktion som gör det möjligt att använda data för att bättre nyttja teknik. Stella Vita implementerar ett infotainmentsystem, där energiförbrukning och överskott visas. Detta hjälper användaren att göra mer exakta val om den tillgängliga energianvändningen.

Foto: Solar Team Eindhoven

Sök efter komfortcentral för projektet

När Stella Vita stannar ändrar den form. Taket höjs, vilket gör att passageraren kan ställa sig upp i husbilen och utföra dagliga aktiviteter. Denna idé gör det möjligt att minska fordonets dimensioner, vilket gynnar aerodynamiken men garanterar komfort vid avbrott.

När de står stilla glider extra solpaneler ut i sidled, vilket ökar den tillgängliga ytan från 8,8 till 17,5 kvadratmeter. Inredningen innehåller alla nödvändiga bekvämligheter, från badrummet till köket till sängen. Inredningen med mycket stora fönster har utformats för att bättre integreras med den omgivande miljön och möjliggöra en enkel övergång från utsidan till insidan.

3000 kilometer testtur avklarad

Ett vägtest av Stella Vita började den 19 september. Den körde 3 000 km från Eindhoven till Tarifa, dit den anlände den 15 oktober. Förutom några tekniska problem i början, som sedermera löstes, har Stella Vita framgångsrikt genomfört sin första resa och visat vägen för framtidens vägresor.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.