Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Innovativ husbil gör dig energioberoende pĂ„ vĂ€gen

🚗 Innovativ husbil gör dig energioberoende pĂ„ vĂ€gen

Stella Vita Project Àr en innovativ husbil med solpaneler som kan göra dig helt oberoende av externa energikÀllor.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Solar Team of Eindhoven har skapat Stella Vita Project, en innovativ husbil med solpaneler som kan göra dig helt oberoende av externa energikÀllor.

NÀr hÄllbar teknik utvecklas Àr det nödvÀndigt att ta hÀnsyn till att den mÄste ha alla mÀnskliga aktiviteter i Ätanke och garantera samma bekvÀmlighet som tidigare tekniska lösningar.

DÀrför behöver Àven turism- och resesektorn uppfinningar i linje med den ekologiska omstÀllningen. Med detta i Ätanke vill ett team pÄ 22 studenter frÄn Eindhovens University of Technology revolutionera resevÀrlden med Stella Vita-projektet.

Filosofin bakom SHOW

The Self-Sustaining House on Wheels (SHOW), eller Det SjĂ€lvförsörjande Huset pĂ„ Hjul, har som mĂ„l att göra resor pĂ„ vĂ€garna oberoende och energihĂ„llbara – och mycket bekvĂ€ma.

NĂ€r du reser med husbil vill du vanligtvis:

  • Ha sĂ„ mycket sjĂ€lvstĂ€ndighet som möjligt, inte behöva stanna vid varje rastplats eller bensinstation, utan kunna övernatta praktiskt taget nĂ€rhelst vĂ€garna tillĂ„ter
  • SĂ€kerstĂ€lla en viss komfort vid resor och boende, med all service du har hemma

Det Àr just detta Solar Team Eindhoven haft i Ätanke vid utvecklingen av Stella Vita.

Energioberoende Àr viktigt

Stella Vita Àr designad för att ha maximal energieffektivitet och inte krÀva tÀta stopp för att tanka eller ladda batterierna. Energin som krÀvs för SHOW kommer, gratis, via solen. Ett antal solpaneler, som kan vecklas ihop, genererar elektricitet som ocksÄ kan lagras i ett 60 kWh batteri. Detta garanterar en maximal körstrÀcka pÄ 600 kilometer eller 730 kilometer under dagtid.

Dessutom genereras extra energi som kan anvÀndas till interna funktioner, som exempelvis köket eller uppvÀrmning av vatten till duschen. Allt med bara en förnybar kÀlla: solen.

För att minimera luftmotstÄnd och öka energieffektivitet under fÀrd har givit vagnen en form som i det nÀrmsta kan beskrivas som en variant av droppformen. Vikten har reducerats till ett minimum, genom att implementera specifika material för att minska den transporterade massan utan att kompromissa med sÀkerheten.

DÄ vagnen utvecklats under informationsÄldern finns en integrerad funktion som gör det möjligt att anvÀnda data för att bÀttre nyttja teknik. Stella Vita implementerar ett infotainmentsystem, dÀr energiförbrukning och överskott visas. Detta hjÀlper anvÀndaren att göra mer exakta val om den tillgÀngliga energianvÀndningen.

Foto: Solar Team Eindhoven

Sök efter komfortcentral för projektet

NÀr Stella Vita stannar Àndrar den form. Taket höjs, vilket gör att passageraren kan stÀlla sig upp i husbilen och utföra dagliga aktiviteter. Denna idé gör det möjligt att minska fordonets dimensioner, vilket gynnar aerodynamiken men garanterar komfort vid avbrott.

NÀr de stÄr stilla glider extra solpaneler ut i sidled, vilket ökar den tillgÀngliga ytan frÄn 8,8 till 17,5 kvadratmeter. Inredningen innehÄller alla nödvÀndiga bekvÀmligheter, frÄn badrummet till köket till sÀngen. Inredningen med mycket stora fönster har utformats för att bÀttre integreras med den omgivande miljön och möjliggöra en enkel övergÄng frÄn utsidan till insidan.

3000 kilometer testtur avklarad

Ett vÀgtest av Stella Vita började den 19 september. Den körde 3 000 km frÄn Eindhoven till Tarifa, dit den anlÀnde den 15 oktober. Förutom nÄgra tekniska problem i början, som sedermera löstes, har Stella Vita framgÄngsrikt genomfört sin första resa och visat vÀgen för framtidens vÀgresor.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.