Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📸  En revolution i din nästa smartphone

📸 En revolution i din nästa smartphone

Plast- eller glaslinser i smartphone-kameror är snart ett minne blott. De ersätts snart av nanoelement, som spar utrymme och ger (ännu) bättre bilder

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Dagens smarta telefoner tar mycket bra bilder - varje bild kan bestå av hundra megapixel. (Som jämförelse hade den första iPhone-kamerans bilder två megapixel...)

Den höjda kvalitén beror på tre saker - objektiv, bildsensor och mjukvara.

De tidiga mobilkamerorna hade en enda lins som objektiv. Den senaste modellen från iPhone har tre kameror (!) och lika många objektiv. Varje objektiv är uppbyggt av ett antal linser för att säkra skärpa och raka linjer, oavsett om det är ett teleobjektiv eller vidvinkel. Den ena av dessa kameror består av sju linser.

Med högre kvalitet på bilder har kamerorna tagit mer plats, vilket resulterat i "vårtor" på mobilen. Det är här Metalenz kommer in...

Med hjälp av en sensor som är uppbyggd av nanoelement fångar Metalenz in ljus, som registreras i mobilens sensor. Det kommer därför inte behövas utymmeskrävande objektiv i framtidens mobiler - det utrymmet kan användas till annat - och den nya sortens kamera drar mindre energi.

Metalenz' lösning bygger på nano-element som sitter på glasyta motsvarande en kvadratmillimeter. I ett mikroskop ser man en liten skog - en ordnad nanostruktur som är uppbyggd av komponenter som motsvarar en tusendels hårstrå från en människa.

Nanostrukturen hanterar allt det som en traditionell lins gör - släpper igenom ljus, korrigerar färgspektrat, säkrar att linjer förblir raka.  "Objektivet" släpper igenom mer ljus än en traditionellt lins och ger ett (ännu) skarpare resultat.

Metalenz siktar på att deras objektiv ska sitta i en mobiltelefon innan årets slut. Man har redan avtal med en tillvekare som kan producera en miljon objektiv - om dagen.

Kommer även systemkamerans objektiv tillhöra forntiden så småningom? Bild: Wikipedia

Projektet startade på Harvard av Robert Devlin. Det tog tio år att utveckla idén, och man har nyss öppnat upp för externa investerare i det bolag man bildat.

Till saken hör att Metalenz lösning även kommer kunna användas till så mycket mer än att ta foton. Vad sägs om att roboten som plockar tomater kan avgöra exakt när tomaten är mogen att plockas? (Den kommer i en version som fungerar som spektrometer.)

Få se, hur många miljoner mobiltelefoner säljs det om året....? Det här kan bli stort, mycket stort.

Låt framtiden komma fortare!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.