Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📾  En revolution i din nĂ€sta smartphone

📾 En revolution i din nĂ€sta smartphone

Plast- eller glaslinser i smartphone-kameror Àr snart ett minne blott. De ersÀtts snart av nanoelement, som spar utrymme och ger (Ànnu) bÀttre bilder

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Dagens smarta telefoner tar mycket bra bilder - varje bild kan bestÄ av hundra megapixel. (Som jÀmförelse hade den första iPhone-kamerans bilder tvÄ megapixel...)

Den höjda kvalitén beror pÄ tre saker - objektiv, bildsensor och mjukvara.

De tidiga mobilkamerorna hade en enda lins som objektiv. Den senaste modellen frÄn iPhone har tre kameror (!) och lika mÄnga objektiv. Varje objektiv Àr uppbyggt av ett antal linser för att sÀkra skÀrpa och raka linjer, oavsett om det Àr ett teleobjektiv eller vidvinkel. Den ena av dessa kameror bestÄr av sju linser.

Med högre kvalitet pÄ bilder har kamerorna tagit mer plats, vilket resulterat i "vÄrtor" pÄ mobilen. Det Àr hÀr Metalenz kommer in...

Med hjÀlp av en sensor som Àr uppbyggd av nanoelement fÄngar Metalenz in ljus, som registreras i mobilens sensor. Det kommer dÀrför inte behövas utymmeskrÀvande objektiv i framtidens mobiler - det utrymmet kan anvÀndas till annat - och den nya sortens kamera drar mindre energi.

Metalenz' lösning bygger pÄ nano-element som sitter pÄ glasyta motsvarande en kvadratmillimeter. I ett mikroskop ser man en liten skog - en ordnad nanostruktur som Àr uppbyggd av komponenter som motsvarar en tusendels hÄrstrÄ frÄn en mÀnniska.

Nanostrukturen hanterar allt det som en traditionell lins gör - slÀpper igenom ljus, korrigerar fÀrgspektrat, sÀkrar att linjer förblir raka.  "Objektivet" slÀpper igenom mer ljus Àn en traditionellt lins och ger ett (Ànnu) skarpare resultat.

Metalenz siktar pÄ att deras objektiv ska sitta i en mobiltelefon innan Ärets slut. Man har redan avtal med en tillvekare som kan producera en miljon objektiv - om dagen.

Kommer Àven systemkamerans objektiv tillhöra forntiden sÄ smÄningom? Bild: Wikipedia

Projektet startade pÄ Harvard av Robert Devlin. Det tog tio Är att utveckla idén, och man har nyss öppnat upp för externa investerare i det bolag man bildat.

Till saken hör att Metalenz lösning Àven kommer kunna anvÀndas till sÄ mycket mer Àn att ta foton. Vad sÀgs om att roboten som plockar tomater kan avgöra exakt nÀr tomaten Àr mogen att plockas? (Den kommer i en version som fungerar som spektrometer.)

FÄ se, hur mÄnga miljoner mobiltelefoner sÀljs det om Äret....? Det hÀr kan bli stort, mycket stort.

LĂ„t framtiden komma fortare!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.