Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’» Datorspel ska underlĂ€tta cancerbehandlingen för barn

đŸ’» Datorspel ska underlĂ€tta cancerbehandlingen för barn

Genom att spela sig igenom en strÄlbehandling ska barn bli lugnare inför behandlingen och kunna ligga helt stilla utan att behöva sövas.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

StrĂ„lbehandling Ă€r en vanlig behandlingsform vid cancer. Även barn med cancer fĂ„r ofta strĂ„lbehandling, men hĂ€r finns det en utmaning.

– Att fĂ„ strĂ„lbehandling gör inte ont, men barnen blir lĂ€mnade ensamma och mĂ„ste ligga blickstilla. MĂ„nga strĂ„las ocksĂ„ mot huvudet och dĂ„ har de pĂ„ sig en hĂ„rd mask som spĂ€nns fast i bordet, sĂ€ger Catarina Cederved, forskare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Ett sÀtt att fÄ barnen att ligga helt stilla Àr att söva dem. Det görs med smÄ barn, men lÀkarna vill helst inte söva lite Àldre barn.

– Att sövas flertalet gĂ„nger innebĂ€r lĂ„nga fasteperioder vilket inte Ă€r bra för en vĂ€xande individ. I dessa fall Ă€r kroppen redan pĂ„frestad pĂ„ grund av sjukdomen och Ă€r dĂ€rför Ă€n mer i behov av ett optimalt matintag, sĂ€ger Catarina Cederved.

För att slippa söva barn driver Catarina Cederved nu ett tvÀrvetenskapligt projekt pÄ Skandionkliniken i Uppsala dit cancersjuka barn frÄn hela Sverige kommer för att fÄ behandling. Projektet gÄr ut pÄ att skapa ett datorspel som gör barnen lugna inför behandlingen. I spelet fÄr barnen spela sig igenom en behandling sÄ att de förstÄr precis vad som hÀnder, vilket minskar oron.

– Det Ă€r ett lĂ€rspel dĂ€r barnen fĂ„r spela sig igenom ett strĂ„lningstillfĂ€lle och fĂ„r tillfĂ€lle att se olika copingstrategier som de kan anvĂ€nda för att kunna ligga stilla under tiden de strĂ„las, sĂ€ger Catarina Cederved.

Spelet har testats pÄ barn och deras feedback anvÀnds nu för att fortsÀtta utveckla spelet. MÄlet Àr att spelet ska finnas tillgÀngligt för alla barn som behöver genomgÄ strÄlbehandling pÄ Skandionkliniken och underlÀtta hela behandlingsprocessen.

– För individen Ă€r varje tillfĂ€lle man inte behöver sövas en vinst. Bara att barnen kĂ€nner sig tryggare i en vĂ„rdmiljö Ă€r en vinst, sĂ€ger Catarina Cederved.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.