Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👟 Babyskor löses upp i kokande vatten

👟 Babyskor löses upp i kokande vatten

Dessa babyskor är gjorda för att lösas upp i kokande vatten när en bebis växer ur dem. De är designade så att två barn ska kunna använda dem utan att de blir för slitna.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett par i Oregon har designat ett par babyskor som löses upp i kokande vatten. De är gjorda av en sorts vattenlöslig plast som till exempel täcker tvättmedelskapslar och ytterhöljet på piller. Skorna är gjorda för att två barn ska kunna använda dem utan att de blir för slitna.

Skorna är kända som "Woolybubs" och paret Milliken har sett till att skorna inte är ömtåliga fastän de sönderdelas i vatten. Oavsett hur mycket ett spädbarn vill tugga på dem kommer de inte att gå sönder. Barn har testat skorna och gett dem tummen upp.

Enligt paret hamnar 300 miljoner par skor på soptippar varje år. Det tar cirka 40 år för var och en av dem att brytas ner.

– Det tog oss nästan ett år att utveckla det här tyget som var tillräckligt hållbart. Det är lite ironiskt att använda ordet hållbar för spädbarn, men i alla fall tillräckligt hållbar för att hålla och stå emot slitage och sedan i slutändan fortfarande brytas ner under rätt förhållanden, sa Jesse Milliken till Fast Company.

Skorna använder polyvinylalkohol, eller (PVA) som är en biologiskt nedbrytbar och vattenlöslig plast som helt löser sig i kokande vatten. Studier görs för att ta reda på om materialet lämnar några skadliga rester efter sig när det kokas. Vissa forskare tror att PVA kräver en speciell bakterie för att brytas ned, medan andra har funnit att den både löses upp och bryts ned biologiskt utan att lämna några skadliga spår.

Woolybubs har också designat ett par skor gjorda av 100% återvunnen plast för småbarn som börjar gå. När barnet växer ur dem kan de skickas tillbaka till företaget för återvinning.

Företaget har beställt en separat studie som ska undersöka om deras PVA-skor bryts ned biologiskt i deponier eller komposthögar.

Bild: Fast Company


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.