Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👟 Babyskor löses upp i kokande vatten

👟 Babyskor löses upp i kokande vatten

Dessa babyskor Àr gjorda för att lösas upp i kokande vatten nÀr en bebis vÀxer ur dem. De Àr designade sÄ att tvÄ barn ska kunna anvÀnda dem utan att de blir för slitna.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett par i Oregon har designat ett par babyskor som löses upp i kokande vatten. De Àr gjorda av en sorts vattenlöslig plast som till exempel tÀcker tvÀttmedelskapslar och ytterhöljet pÄ piller. Skorna Àr gjorda för att tvÄ barn ska kunna anvÀnda dem utan att de blir för slitna.

Skorna Àr kÀnda som "Woolybubs" och paret Milliken har sett till att skorna inte Àr ömtÄliga fastÀn de sönderdelas i vatten. Oavsett hur mycket ett spÀdbarn vill tugga pÄ dem kommer de inte att gÄ sönder. Barn har testat skorna och gett dem tummen upp.

Enligt paret hamnar 300 miljoner par skor pÄ soptippar varje Är. Det tar cirka 40 Är för var och en av dem att brytas ner.

– Det tog oss nĂ€stan ett Ă„r att utveckla det hĂ€r tyget som var tillrĂ€ckligt hĂ„llbart. Det Ă€r lite ironiskt att anvĂ€nda ordet hĂ„llbar för spĂ€dbarn, men i alla fall tillrĂ€ckligt hĂ„llbar för att hĂ„lla och stĂ„ emot slitage och sedan i slutĂ€ndan fortfarande brytas ner under rĂ€tt förhĂ„llanden, sa Jesse Milliken till Fast Company.

Skorna anvÀnder polyvinylalkohol, eller (PVA) som Àr en biologiskt nedbrytbar och vattenlöslig plast som helt löser sig i kokande vatten. Studier görs för att ta reda pÄ om materialet lÀmnar nÄgra skadliga rester efter sig nÀr det kokas. Vissa forskare tror att PVA krÀver en speciell bakterie för att brytas ned, medan andra har funnit att den bÄde löses upp och bryts ned biologiskt utan att lÀmna nÄgra skadliga spÄr.

Woolybubs har ocksÄ designat ett par skor gjorda av 100% Ätervunnen plast för smÄbarn som börjar gÄ. NÀr barnet vÀxer ur dem kan de skickas tillbaka till företaget för Ätervinning.

Företaget har bestÀllt en separat studie som ska undersöka om deras PVA-skor bryts ned biologiskt i deponier eller komposthögar.

Bild: Fast Company


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.