Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸš€ Automatiserad och miljövĂ€nlig vattentaxi

đŸš€ Automatiserad och miljövĂ€nlig vattentaxi

En ny automatiserad och miljövÀnlig bÄttaxi lanseras i Amsterdam. Den heter Roboat och den navigerar nu genom kanalerna i Amsterdam.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Roboat Àr ett stort genombrott nÀr det kommer till automatiserade flytande transportmedel. Teamet bakom bÄttaxin vill Ästadkomma förÀndring i livet för mÀnniskor som bor i stadsomrÄden med vattenvÀgar, sÄsom Amsterdam.

Denna automatiserade och miljövÀnliga bÄttaxi kan transportera sÄvÀl mÀnniskor som varor runt i staden. Inte nog med det, den kan ocksÄ ge forskare och miljövÀnner viktig information eftersom den kan plocka upp viktiga data om kanalerna. Förutom dessa egenskaper har denna bÄttaxi möjligheten att samla upp skrÀp som förorenar kanalerna.

För arbetslaget som utvecklat Roboat var det mycket viktigt att skapa en bÄt som var klimatvÀnlig. Roboaten Àr ungefÀr lika stor som en vanlig roddbÄt. Den laddas trÄdlöst och mellan laddningarna kan den köra cirka 96 kilometer.

Optimist Daily skriver:

"Utvecklarna ser framför sig att den automatiserade bĂ„ten förbĂ€ttrar viktig infrastruktur för Amsterdam. Ja, den kommer att rensa upp kanalerna och deponera dem (skrĂ€pet) i flytande soptunnor lĂ€ngs vĂ€gen, men flera Roboats kan ocksĂ„ monteras och flyta tillsammans för att bilda en improviserad pontonbro i omrĂ„den dĂ€r en vanlig bro kan vara trasig. Den nya tekniken erbjuder en mĂ€ngd möjligheter för resor pĂ„ vatten och för storstĂ€der, som Amsterdam, som Ă€r byggda runt vatten.”

NÀsta Roboat-modell utvecklas nu med hjÀlp av experimentell data som samlats in av prototyperna som flyter genom Amsterdams kanaler idag.

Bild: Peter de Jong/AP via The Guardian


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.