Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚤 Automatiserad och miljövänlig vattentaxi

🚤 Automatiserad och miljövänlig vattentaxi

En ny automatiserad och miljövänlig båttaxi lanseras i Amsterdam. Den heter Roboat och den navigerar nu genom kanalerna i Amsterdam.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Roboat är ett stort genombrott när det kommer till automatiserade flytande transportmedel. Teamet bakom båttaxin vill åstadkomma förändring i livet för människor som bor i stadsområden med vattenvägar, såsom Amsterdam.

Denna automatiserade och miljövänliga båttaxi kan transportera såväl människor som varor runt i staden. Inte nog med det, den kan också ge forskare och miljövänner viktig information eftersom den kan plocka upp viktiga data om kanalerna. Förutom dessa egenskaper har denna båttaxi möjligheten att samla upp skräp som förorenar kanalerna.

För arbetslaget som utvecklat Roboat var det mycket viktigt att skapa en båt som var klimatvänlig. Roboaten är ungefär lika stor som en vanlig roddbåt. Den laddas trådlöst och mellan laddningarna kan den köra cirka 96 kilometer.

Optimist Daily skriver:

"Utvecklarna ser framför sig att den automatiserade båten förbättrar viktig infrastruktur för Amsterdam. Ja, den kommer att rensa upp kanalerna och deponera dem (skräpet) i flytande soptunnor längs vägen, men flera Roboats kan också monteras och flyta tillsammans för att bilda en improviserad pontonbro i områden där en vanlig bro kan vara trasig. Den nya tekniken erbjuder en mängd möjligheter för resor på vatten och för storstäder, som Amsterdam, som är byggda runt vatten.”

Nästa Roboat-modell utvecklas nu med hjälp av experimentell data som samlats in av prototyperna som flyter genom Amsterdams kanaler idag.

Bild: Peter de Jong/AP via The Guardian


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.