Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐢 App kan stoppa illegal sköldpaddshandel

🐢 App kan stoppa illegal sköldpaddshandel

För att hjälpa havssköldpaddor har forskare skapat en app som heter SEE Shell. Den använder AI för att avgöra om ett stycke "sköldpaddsskal" är äkta eller inte.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Tråkigt nog är havssköldpaddan kritiskt hotad på grund av både miljöfaktorer och mänsklig dragning till sköldpaddans unika skal.

Havssköldpaddans skal används för att göra glasögonbågar, smycken och annat fint som människor tycker om att pryda sig själva och sina hem med, trots att handeln med havssköldpaddor är olaglig.

Enligt International Union for Conservation of Nature Red List har miljontals och åter miljoner karettsköldpaddor dött under det senaste århundradet på grund av sina vackra skal. För närvarande finns det färre än 25 000 honor i reproduktiv ålder och den siffran kommer att fortsätta att sjunka så länge svarta marknaden för sköldpaddsskal är aktiv.

För att hjälpa sköldpaddorna har forskare skapat appen SEE Shell som använder artificiell intelligens för att avgöra om en bit skal är äkta eller inte.

– En av de stora vägspärrarna för att eliminera den illegala handeln med sköldpaddsskal är svårigheten att skilja äkta från falska produkter, vare sig det är av en konsument eller brottsbekämpande tjänsteman, förklarar SEE Turtles president Brad Nahill i ett pressmeddelande från WWF. Eftersom det kan vara mycket svårt att skilja dessa produkter åt, bidrar återförsäljare och shoppare ofta omedvetet till handeln.

Enligt EcoWatch arbetade Brad Nahill tillsammans med Alexander Robillard, som är doktorand vid Smithsonians Data Science La. Med hjälp av 4 000 bilder av äkta och falska sköldpaddsskal använde de maskininlärning för att träna en datormodell att se skillnad. EcoWatch skriver att riktiga sköldpaddsskal har helt unika och slumpmässiga mönster medan de falska har en enhetlig genomskinlighet. Datorn lärde sig att se skillnaden mellan de två med en noggrannhet på 94 procent.

– Tack vare våra naturvårdspartners runt om i världen, som har bidragit med bilder av sköldpaddsskal, har vi - först i världen inom området handel med vilda djur - skapat en app som kan hjälpa enskilda konsumenter att identifiera och undvika hotade animaliska produkter, säger Robillard till WWF.

SEE Shell kommer att varnas när en äkta produkt dyker upp på marknaden - så snart ett foto laddas upp. Dock rekommenderar webbplatsen inte att turisterna tipsar polisen på egen hand, utan att låta apptillverkarna samordna med polisen. Detta för att säkerställa användarnas säkerhet.

EcoWatch skriver att ”appen är användbar för att hjälpa till att minska efterfrågan på illegala föremål, men också för att samla in data om handeln. Apptillverkarna har redan upptäckt nya sköldpaddsprodukter som de inte varit medvetna om tidigare skriver National Geographic. Exempel på sådana produkter är cocktailblandningspinnar och tuppfäktningssporrar." Appen kan inte bara användas för att upptäcka sköldpaddsskal, utan också produkter från andra vilda djur som utsätts för illegal jakt och handel, som till exempel elfenben.

– [D]är finns en hel värld av möjligheter när det kommer till att tillämpa maskininlärning för bevarandefrågor, sa Robillard till National Geographic.
🪸 AI används för att rädda korallrev
En grupp öbor i södra Stilla havet använder AI för att rädda korallrev.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.