Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘž AI anvĂ€nds för att rĂ€dda korallrev

đŸȘž AI anvĂ€nds för att rĂ€dda korallrev

En grupp öbor i södra Stilla havet anvÀnder AI för att rÀdda korallrev.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

2017 skapade 23-Ă„rige Titouan Bernicot, frĂ„n ön Mo’orea, Coral Gardners tillsammans med sina vĂ€nner. Nu har gruppen vuxit till att omfatta ett internationellt samarbete med forskare, aktivister och kreatörer. Deras senaste projekt Ă€r att Ă„terplantera en miljon koraller runt om i vĂ€rlden fram till 2025. De vill göra detta med hjĂ€lp av ett nytt AI-system.

– VĂ„ra mĂ„l för de kommande Ă„ren Ă€r att bli det största och mest avancerade programmet för korallrestaurering pĂ„ vĂ„r planet, sĂ€ger Bernicot till Fast Company.

Coral Gardners lÀgger sitt huvudfokus pÄ nÄgot som kallas superkoraller i ett försök att skapa mer motstÄndskraftiga rev. Vad Àr dÄ superkoraller? Jo, det Àr en specifik art med förmÄgan att snabbt anpassa sig till en förÀnderlig miljö och nya miljöförhÄllanden.

Restaureringsprocessen börjar med att teamet identifierar grupper av superkoraller. DĂ€refter skĂ€r de bort en liten del av korallerna. De smĂ„ bitarna flyttas sedan till “plantskolan”, dĂ€r de hĂ€ngs pĂ„ rep. Dessa koraller övervakas i minst ett Ă„r innan de Ă„terplanteras pĂ„ skadade omrĂ„den av revet.

SÄ hur passar AI in i denna process? MÀnniskor frÄn hela vÀrlden kan se Coral Gardners arbete genom en livestream som heter ReefOS. ReefOS Àr ett AI-system som i princip dokumenterar alla stadier av korallens tillvÀxtprocess.

Nyligen började Coral Gardners samarbeta med Cornell University för att skapa en bioakustik-AI-modell som kan analysera hur undervattensljud pÄverkar ekosystemet.

Utöver detta samarbetar teamet ocksÄ med University of Hawaii för att införliva toppmoderna 3D-kartlÀggnings- och fotogrammetritekniker (vilket innebÀr att anvÀnda fotografier för att fÄ vÀrdefull information) i övervakningsprocessen.

För tillfĂ€llet Ă€r ReefOS-systemet installerat pĂ„ en av de tre aktiva “korallplantskolorna”. Tillsammans har anlĂ€ggningarna omkring 9 000 koraller pĂ„ tillvĂ€xt. I framtiden Ă€r planen att distribuera detta system till alla projekt för korallrevsrestaurering runt om i vĂ€rlden.

– Vi vill bli den mest avancerade tekniken för restaureringen av rev runt om i vĂ€rlden ... och Ă€ven kunna dela allt vi lĂ€rt oss - och vĂ„r data - genom att anvĂ€nda system med öppen kĂ€llkod och samarbete, sĂ€ger Karine Toumazeau, strateg för Coral Gardners, till Fast Company.

Bernicot vill inte bara vÀrna om det marina livets vÀlbefinnande, utan hoppas ocksÄ ge lokala öbor försörjningsmöjligheter genom restaureringsarbetet:

– Jag vill inte att bevarandeinsatser ska vara ett deltidsjobb, sa Bernicot till Fast Company. Jag vill att mĂ€nniskor som Ă€lskar havet ska kunna göra karriĂ€r genom att rĂ€dda sina favoritplatser.
🌊 En tsunami av klimatlösningar Ă€r pĂ„ vĂ€g
Det kan kÀnnas som att inget eller vÀldigt lite hÀnder för att minska klimatförÀndringarna. FörÀndringen behöver gÄ snabbare - men samtidigt kommer vi vara förvÄnade Är 2035 över hur otroligt lÄngt vi kommit i att minska utslÀppen. Det Àr nÀmligen en tsunami av klimatlösningar pÄ gÄng.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.