Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚕️ Vaccin mot cancer och hjärtsjukdomar klara före 2030

⚕️ Vaccin mot cancer och hjärtsjukdomar klara före 2030

mRNA-baserade vacciner för cancer, hjärtsjukdomar och andra tillstånd kan bli ett stort medicinskt genombrott.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

Föreställ dig en värld där vacciner mot cancer, hjärtsjukdomar och andra livshotande tillstånd är lättillgängliga och räddar miljontals liv. Det kanske låter som science fiction, men experter menar att det kan bli verklighet inom nästa årtionde.

Läkemedelsföretag, uppmuntrade av framgången med Covid-19-vacciner, gör snabba framsteg inom forskning och utveckling, vilket kan leda till banbrytande behandlingar redan till 2030, rapporterar The Guardian.

Den revolutionerande mRNA-tekniken

Moderna, ett läkemedelsföretag som ligger bakom ett coronavirusvaccin, utvecklar cancervacciner som riktar sig mot olika tumörtyper. Dessa vacciner använder sig av mRNA-teknik, som fungerar genom att lära celler hur man skapar ett protein som utlöser kroppens immunrespons mot en sjukdom.

Dr Paul Burton, Modernas medicinska chef, tror att företaget kommer att kunna erbjuda individanpassade cancervacciner för flera tumörtyper globalt inom fem år.

Kraften i individanpassade vacciner

Individanpassade cancervacciner innebär att man identifierar proteinfragment som är unika för cancerceller och som utlöser en immunrespons. Genom att skapa bitar av mRNA som instruerar kroppen om hur man producerar dessa proteiner kan immunsystemet rikta in sig på och förstöra cancerceller utan att skada friska celler.

Denna metod har potential att rädda otaliga liv och revolutionera hur vi bekämpar cancer.

Vidare tillämpningar av mRNA-teknik

Förutom cancervacciner har mRNA-tekniken visat lovande resultat i kampen mot andra sjukdomar, såsom hjärt-, kärl- och autoimmuna tillstånd.

Till exempel har Modernas experimentella mRNA-vaccin mot Respiratoriskt Syncytialt Virus (RSV) beviljats genombrottsbehandling av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA).

Samma beteckning gavs till Modernas individanpassade cancervaccin baserat på nyliga resultat hos patienter med melanom.

Lärdomar från Covid-19-pandemin

Den snabba utvecklingen av mRNA-teknik under pandemin har påskyndat den vetenskapliga kunskapen och låtit företag som Pfizer och Moderna öka tillverkningen och utöka sin forskning inom andra områden.

Pfizer har också påbörjat en sen fas klinisk prövning av ett mRNA-baserat influensavaccin och samarbetar med BioNTech för att utforska andra infektionssjukdomar, som bältros.

Fortsatt momentum behövs

Utmaningen nu är att bibehålla den höga nivån av investeringar och fokus på vaccinforskning för att dra nytta av de framsteg som gjorts under pandemin.

Dr Richard Hackett, vd för Koalitionen för epidemiologisk beredskap och innovation (Cepi), betonar vikten av att fortsätta investera i vaccinutveckling.

Avslutande ord

mRNA-baserade vacciner för cancer, hjärtsjukdomar och andra tillstånd kan bli ett stort medicinskt genombrott.

När vi går mot en framtid där dessa banbrytande behandlingar blir verklighet är det avgörande att behålla momentum som uppnåtts under pandemin.

Detta kommer att säkerställa att de genombrott som gjorts under de senaste åren inte går förlorade, och leder till en värld där miljoner liv kan räddas av revolutionerande vacciner.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.