Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐛Tryckt elektronik i levande mask: Genombrott för framtida medicinsk teknik

🐛Tryckt elektronik i levande mask: Genombrott för framtida medicinsk teknik

Möjligt att 3D-printa kretsar i mikroskopiska maskar, öppnar nya möjligheter för hjÀrnimplantat, medicinsk teknik och behandling av neurologiska tillstÄnd.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Ett banbrytande sÀtt att integrera elektronik i levande vÀvnad har visat att det Àr möjligt att 3D-printa kretsar i mikroskopiska maskar, vilket öppnar nya möjligheter för hjÀrnimplantat, medicinsk teknik och behandling av neurologiska tillstÄnd.

Denna innovation kombinerar precisionen hos laserbaserad 3D-printing med ett speciellt formulerat blÀck för att odla flexibla, trÄdar inom levande organismer.

Ett nytt tillvÀgagÄngssÀtt för att sammanföra teknologi och biologi

Traditionella metoder för att integrera elektronik i mÀnniskokroppen har stött pÄ mÄnga utmaningar pÄ grund av den rigida naturen hos vanliga elektronik och de invasiva procedurer som krÀvs för att implantera dem.

Det nya tillvÀgagÄngssÀttet bygger dock pÄ laserbaserad 3D-printing för att skapa flexibla, ledande strukturer inuti kroppen, vilket öppnar upp möjligheter för icke-invasiva, lÄngvariga och effektiva anslutningar.

Skapande av anpassade kretsar i levande organismer

Forskare har anvÀnt en högupplöst Nanoscribe 3D-skrivare för att skapa kretsar inom en polymerscaffold placerad pÄ en skiva av musens hjÀrnvÀvnad. Den resulterande elektroniska kretsen stimulerade effektivt musens hjÀrnceller, vilket visar potentialen för att koppla upp sig med levande celler.

Teamet gick sedan ett steg lÀngre genom att framgÄngsrikt 3D-printa ledande strukturer inuti levande rundmaskar, C. elegans, vilket visar pÄ metodens genomförbarhet i levande varelser.

Utmaningar och framtida konsekvenser

Även om det fortfarande finns utmaningar att övervinna, sĂ„som rörelsen av levande vĂ€vnad under tryckprocessen och behovet av ytterligare forskning inom biomedicinska tillĂ€mpningar, banar detta genombrott vĂ€g för skrĂ€ddarsydda hjĂ€rnmaskin-grĂ€nssnitt, neuromodulationsimplantat och till och med virtuella verklighetssystem.

Även om fullstĂ€ndig förverkligande av denna teknik kan vara en bit bort, Ă€r kombinationen av 3D-printing och flexibla, biokompatibla elektronik ett betydande steg mot en sömlös integration av biologi och teknik, med lĂ„ngtgĂ„ende implikationer för framtida medicinska framsteg.

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.