Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Synchron slĂ„r Neuralink - fĂ„r grönt ljus att testa hjĂ€rnchip

🧠 Synchron slĂ„r Neuralink - fĂ„r grönt ljus att testa hjĂ€rnchip

Neuralink Àr inte det enda företaget som försöker smÀlta samman mÀnniskan med maskinen. Synchron har nu fÄtt godkÀnt av FDA att implantera sitt "hjÀrn-dator-grÀnssnitt" i patienter med svÄr förlamning, i syfte att utvÀrdera produkten.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Synchron, en rival till Elon Musks Neuralink, har gjort sin egen version av ett "implanterbart hjÀrn-dator grÀnssnitt", och det fick precis grönt ljus av Food and Drug Administration i USA för testat pÄ mÀnniskor med svÄr förlamning. Neuralink har Ànnu inte nÄtt denna nivÄ.

Chipet som ska testas kallas Stentrode och studien Àr en sÄ kallad tidig genomförbarhetsstudie. Studien ska genomföras pÄ sex patienter pÄ Mount Sinai Hospital i New York. Enligt ett pressmeddelande Àr mÄlet att patienterna ska kunna kontrollera vissa digitala enheter och uppnÄ en högre grad av "funktionellt oberoende".

– GodkĂ€nnandet av denna genomförbarhetsstudie Ă€r ett resultat av flera Ă„r av sĂ€kerhetstester som gjorts i samarbete med FDA. Vi har jobbat tillsammans för att bana vĂ€gen för framtiden, mot det första kommersiellt godkĂ€nda, permanent implanterade, hjĂ€rn-dator-grĂ€nssnittet, som hjĂ€lper vid förlamning. Vi Ă€r exhalterade att Ă€ntligen lansera tester i USA detta Ă„r, sade Synchrons VD Thomas Oxley.

I pressmeddelandet beskriver företaget hur Stentrode har övervunnit hinder som hjÀrn-dator-grÀnssnitt (BCIs) generellt kÀmpar med. Andra chip, som Àr under utveckling, krÀver att det först borras ett hÄl i skallbenet. Men istÀllet för att nÄgon borrning behövs kan Synchrons chip föras in via blodkÀrlen. NÀr det Àr pÄ plats kan patienten trÄdlöst styra enheter bara genom att tÀnka pÄ att röra sig.
För nÀrvarande fokuserar företaget pÄ den motoriska hjÀrnbarken men mÄlet Àr att ha ett grÀnssnitt för hela hjÀrnan.

Synchron har redan implanterat chip i tvÄ patienter i en tidigare studie.
Enligt en artikel var en av patienterna en 75-Ärig man med förlamning i överkroppen pÄ grund av en motorneuronsjukdom. 36 dagar efter implantatet kunde han skicka e-post, handla och betala rÀkningar online utan att behöva nÄgon mus, nÄgot tangentbord eller pekskÀrm. Patienterna i den tidigare studien nÄdde en klick-trÀffsÀkerhet pÄ 92 till 93 procent och kunde skriva mellan 14 och 20 tecken per minut.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.