Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©đŸ»â€đŸ”Ź Studie öppnar för chip-implantat i mĂ€nniskor

đŸ‘©đŸ»â€đŸ”Ź Studie öppnar för chip-implantat i mĂ€nniskor

Svenska chip-implantatbolaget DSruptive Subdermals publicerar en rapport frÄn den första kliniska studien nÄgonsin med temperaturmÀtande implantat för mÀnniskor.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Svenska DSruptive Subdermals publicerar nu en rapport frÄn den första kliniska studien nÄgonsin med temperaturmÀtande implantat för mÀnniskor. Studien Àr gjord tillsammans med forskare vid Karolinska Institutet.

SjÀlva kretsen finns i ett implantat som Àr nÄgot större Àn ett riskorn med sina 16 millimeter i lÀngd.

– Implantaten möjliggör för anvĂ€ndare att kunna avlĂ€sa sin kroppstemperatur utan att de behöver ha en extern termometer-mackapĂ€r. De sĂ€kerstĂ€ller ocksĂ„ att varje mĂ€tning Ă€r den andra lik över tid. Detta ger en lĂ„ngsiktig jĂ€mförbarhet i datan pĂ„ ett sĂ€tt som man inte kan garantera med vanliga termometrar eller med wearables, sĂ€ger Hannes Sjöblad, Managing Director pĂ„ DSruptive Subdermals.

Implantatet, gjort av ett glasmaterial godkĂ€nt för medicinskt bruk, Ă€r 16 millimeter lĂ„ngt och tvĂ„ millimeter brett. Utrymmet tas i huvudsak upp av antennspolen, men det fĂ„r ocksĂ„ plats kretsar, sensorer och dioder. KĂ€lla: DSruptive 

Han menar att ytterligare en fördel med implantat Àr att de inte behöver laddas och att de inte kan tappas bort vilket ger en mer friktionsfri anvÀndarupplevelse.

– TemperaturmĂ€tande implantat kan anvĂ€ndas för att exempelvis se om man fĂ„r feber, vilket kan vara mycket praktiskt under pandemier och epidemier. DĂ„ kan de vara vĂ€rdefulla för bĂ„de enskilda anvĂ€ndare och pĂ„ samhĂ€llsnivĂ„ dĂ„ man kan se om mĂ€ngden feberfall ökar pĂ„ populationsbasis. Man kan ocksĂ„ tĂ€nka sig att anvĂ€nda sig av den hĂ€r tekniken för olika fertilitetstillĂ€mpningar.

TemperaturmÀtningar Àr bara början

För att implatatet ska godkÀnnas för bruk i mÀnniskor behöver de certifieras. Men om nÄgra mÄnader skall det vara avklarat, tror Hannes Sjöblad, och dÄ kommer du att kunna bestÀlla DSruptive-implantat frÄn nÄgon av bolagets partners.

– TemperaturmĂ€tningar Ă€r bara början. PĂ„ sikt Ă€r mĂ„let att kunna möjliggöra avlĂ€sning av andra viktiga vitalparametrar som exempelvis puls, blodtryck och syresĂ€ttning i blodet. För detta finns det redan medicinskt godkĂ€nda sensorsystem som vi idag arbetar pĂ„ att bygga in i vĂ„ra plattform. VĂ„r mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att skapa ett implantat dĂ€r anvĂ€ndare enkelt kan dela information i realtid till lĂ€kare eller rentav smarta algoritmer som dĂ„ kan bistĂ„ med diagnostik eller övervakning pĂ„ distans.

Videon berÀttar mer om den kliniska studien.

"De flesta brukar inte be om bedövning"

Implantatet sÀtts in med en steril engÄngsinjektor, det nyper till men det gÄr kvickt över, menar Hannes Sjöblad.

– Vill man ha bedövning innan sĂ„ gĂ„r det sĂ„klart att arrangera, men de flesta brukar inte be om bedövning. Sedan har man ett blĂ„mĂ€rke nĂ„gra dagar. NĂ€r implantatet vĂ€l Ă€r installerat sĂ„ har det en mycket lĂ„ng livslĂ€ngd. Eftersom det varken har batterier eller rörliga delar i nĂ„gon form kan det anvĂ€ndas i decennier.

SÄ, om vi blickar in i framtiden, vilka har dÄ implantat och vad kan vi göra med dem?

– Jag och mĂ„nga med mig i den hĂ€r branschen ser att smĂ„ passiva hĂ€lsomĂ€tande implantat Ă€r en billig, robust och praktisk lösning för att möjliggöra en rad hĂ€lsotjĂ€nster inom distansmonitorering. Jag Ă€r övertygad om att om nĂ„gra Ă„r kommer miljontals mĂ€nniskor att ha hĂ€lsomĂ€tande chipimplantat. Inte minst Ă€r de vĂ€rdefulla i lĂ€nder som har mindre vĂ€l utbyggda sjukhussystem och dĂ€r det Ă€r svĂ„rare att fĂ„ tillgĂ„ng till diagnostik pĂ„ grund av avstĂ„nd eller andra omstĂ€ndigheter.

Vad tror du? Är du redo att chippa dig?


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.