Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Snart kan du skriva ut dina mediciner hemma

💊 Snart kan du skriva ut dina mediciner hemma

Ny teknik kan göra sÄ att medicin blir lÀttare att ta. För sjuka barn kan det göra stor skillnad. Och den kan finnas i ditt hem redan om nÄgra Är.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

För den som Àr sjuk sÄ Àr lÀmplig medicin viktigt, i mÄnga fall livsavgörande. Att fÄ korrekt dos kan ibland vara svÄrt och piller i sig kan vara obehagliga eller helt enkelt svÄra att svÀlja för vissa.

Sedan nÄgra Är tillbaka har ett forskningsprojekt vid institutionen för farmaci vid Uppsala universitet analyserat detta. Och nu har en forskargrupp utvecklat en metod som gör det möjligt att fylla en 3D-skrivare med geler och pulver för att tillverka och skriva ut piller.

Genom att skriva ut skrÀddarsydda piller Àr det möjligt att ge patienterna mer exakta doser liksom göra dem mer anpassade för den enskilda patienten. Patienter med vissa tillstÄnd, sÄvÀl som barn, kan ha svÄrt att svÀlja stora piller, sÄ dessa kan anpassas för att vara mindre. Vanliga vita pillerformade piller kan upplevas vara otÀcka, medan smaken kan göra dem obehagliga att svÀlja. SÄ genom att Àndra form, smak och fÀrg kan medicineringen bli trevligare för barn.

– Det skulle innebĂ€ra att var och en fĂ„r den effektiva behandling som man behöver. Och att lĂ€kemedlet inte Ă€r framtaget för en medelperson. LĂ€kemedel som tas fram i dag Ă€r framtagna för en vuxen patient och sen anpassas de sĂ„ gott det gĂ„r till barn. DĂ€r vill vi att barnen ska fĂ„ en sĂ€krare behandling, sĂ€ger projektledaren Christel Bergström till SVT.

Nu planerar man att etablera ett testcenter för dessa 3D-skrivare vid Uppsala universitets barnsjukhus apotek senast 2025. Om allt gÄr som det ska Àr förhoppningen att familjer med svÄrt sjuka barn, exempelvis de som drabbats av cancer, ska kunna ha dessa maskiner i sina hem.

Andra fördelar med att skriva ut lÀkemedel vid behov och pÄ plats Àr en ökad tillgÀnglighet och minskat svinn. Att distribuera vissa mediciner till avlÀgsna platser kan ta lÄng tid. Detta kan antingen leda till att patienter inte fÄr det de behöver i tid, medan en annan konsekvens kan vara kort hÄllbarhet eller med andra ord: avfall.

– I lĂ€nder med tropiskt klimat Ă€r det svĂ„rt att tillhandahĂ„lla lĂ€kemedel med god hĂ„llbarhet. Man ska komma ihĂ„g att lĂ€kemedlen i dag inte Ă€r fĂ€rska nĂ€r de kommer till apoteken. De ska packas och distribueras, vilket kan knapra halvĂ„r eller Ă„r pĂ„ hĂ„llbarheten, sĂ€ger hon till Dagens Industri.

💊 Giftig havsanemon kan ge nya lĂ€kemedel
84 potentiella toxiner har hittats hos havsanemon, ett koralldjur som lever i Australien. Toxinerna som nu analyseras i detalj, kan förhoppningsvis resultera i nya lÀkemedel.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.