Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Snart kan du skriva ut dina mediciner hemma

💊 Snart kan du skriva ut dina mediciner hemma

Ny teknik kan göra så att medicin blir lättare att ta. För sjuka barn kan det göra stor skillnad. Och den kan finnas i ditt hem redan om några år.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

För den som är sjuk så är lämplig medicin viktigt, i många fall livsavgörande. Att få korrekt dos kan ibland vara svårt och piller i sig kan vara obehagliga eller helt enkelt svåra att svälja för vissa.

Sedan några år tillbaka har ett forskningsprojekt vid institutionen för farmaci vid Uppsala universitet analyserat detta. Och nu har en forskargrupp utvecklat en metod som gör det möjligt att fylla en 3D-skrivare med geler och pulver för att tillverka och skriva ut piller.

Genom att skriva ut skräddarsydda piller är det möjligt att ge patienterna mer exakta doser liksom göra dem mer anpassade för den enskilda patienten. Patienter med vissa tillstånd, såväl som barn, kan ha svårt att svälja stora piller, så dessa kan anpassas för att vara mindre. Vanliga vita pillerformade piller kan upplevas vara otäcka, medan smaken kan göra dem obehagliga att svälja. Så genom att ändra form, smak och färg kan medicineringen bli trevligare för barn.

– Det skulle innebära att var och en får den effektiva behandling som man behöver. Och att läkemedlet inte är framtaget för en medelperson. Läkemedel som tas fram i dag är framtagna för en vuxen patient och sen anpassas de så gott det går till barn. Där vill vi att barnen ska få en säkrare behandling, säger projektledaren Christel Bergström till SVT.

Nu planerar man att etablera ett testcenter för dessa 3D-skrivare vid Uppsala universitets barnsjukhus apotek senast 2025. Om allt går som det ska är förhoppningen att familjer med svårt sjuka barn, exempelvis de som drabbats av cancer, ska kunna ha dessa maskiner i sina hem.

Andra fördelar med att skriva ut läkemedel vid behov och på plats är en ökad tillgänglighet och minskat svinn. Att distribuera vissa mediciner till avlägsna platser kan ta lång tid. Detta kan antingen leda till att patienter inte får det de behöver i tid, medan en annan konsekvens kan vara kort hållbarhet eller med andra ord: avfall.

– I länder med tropiskt klimat är det svårt att tillhandahålla läkemedel med god hållbarhet. Man ska komma ihåg att läkemedlen i dag inte är färska när de kommer till apoteken. De ska packas och distribueras, vilket kan knapra halvår eller år på hållbarheten, säger hon till Dagens Industri.

💊 Giftig havsanemon kan ge nya läkemedel
84 potentiella toxiner har hittats hos havsanemon, ett koralldjur som lever i Australien. Toxinerna som nu analyseras i detalj, kan förhoppningsvis resultera i nya läkemedel.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.