Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩟 Satelliter hjĂ€lper till att förutspĂ„ sjukdomsspridning

🩟 Satelliter hjĂ€lper till att förutspĂ„ sjukdomsspridning

För 20 Är sedan skulle förutseende av sjukdomar ses som science-fiction, men idag Àr det verklighet. Genom en kombination av satellitdata och modeller kan forskare förutspÄ utbrott av sjukdomar som sprids av mygg veckor i förvÀg.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln


Mygg Àr utmÀrkta bÀrare av virus, och tillsammans med dÄliga hygieniska förhÄllanden roten till mÄnga mÀnniskor och djurs död. Mellan 2004 och 2006 var det ett utbrott av chikungunyavirus i Indiska oceanen orsakad av ovanligt varmt och torrt vÀder. DÀrefter spreds viruset till 60 lÀnder runt om i vÀrlden och upp till 500 000 personer blev smittade. Under andra vÀderförhÄllande Àr det exempelvis virus som kolera som trivs. Vad dessa virus, bland annat, har gemensamt Àr att mygg Àr den huvudsakliga spridaren.

DessbĂ€ttre Ă€r forskare nu utrustade med satellitdata och datormodeller, och kan dĂ€rför förutspĂ„ myggens rörelser och dĂ€rmed potentiella utbrott. År 2017 kunde ett kolerautbrott i Jemen förutspĂ„s med 92% sĂ€kerhet - en region som vanligtvis inte drabbas av viruset. Ett annat exempel Ă€r att forskare kunde förutspĂ„ vilka stĂ€der som skulle drabbas vĂ€rst av kolera efter att cyklonen Idai hĂ€rjade i Mocambique 2019.

Forskare har Àven tagit fram en modell som kan förutspÄ chinkungunya-utbrott, baserat pÄ en mÀngd olika data. Modellen som kallas CHIKRisk skapar mÄnatliga förutsÀgelser om var i vÀrlden risken för viruset Àr som störst.

Med dagens teknik har forskare till och med lyckats prognosticera hur denguefebern kommer att spridas i framtiden, mellan Är 2050 och 2080. I en forskningsrapport skriver de att 2.2 miljoner fler mÀnniskor riskerar att drabbas av denguefeber Är 2080, pÄ grund av bland annat klimatförÀndringar. Modeller som dessa Àr viktiga för att fatta beslut om var förebyggande insatser ska sÀttas in.

Samarbete Àr viktigt

Under Ären som föranledde utbrottet 2017 och sedan dess samarbetar organisationer som NASA och UNICEF tillsammans med olika lokala organisationer och forskningsinstitutioner för att utveckla modeller som förutspÄr sjukdomsspridning. Detta genom att undersöka hur klimat, vÀder, och andra faktorer samspelar och pÄverkar myggens rörelser och fortplantning. Samtidigt skickas fler satelliter ut i rymden för att öka övervakningen. Men trots detta Àr insatserna fortfarande relativt fragmentiserade.

De internationella samarbetet fortsÀtter dock att vÀxa genom att fler lokala forskare ansluter sig och bidrar med ny data, samt med uppdatering vid förÀndringar av den lokala miljön. PÄ sÄ vis kommer samarbeten att ge en större möjlighet att varna exempelvis lokala myndigheter dÀr det behövs, sÄ att skada kan förebyggas genom bland annat sanering och omplacering av sjukvÄrdsresurser redan innan utbrott sker.

John Haynes, programchef pÄ NASA:s Earth Applied Science Program, sÀger i en artikel pÄ NASA:s hemsida:  
– Att ta med satellitobservationer i berĂ€kningen nĂ€r man gör modeller över sjukdomar har visat sig vara en vĂ€rdefull komponent för att ta beslut gĂ€llande allmĂ€nhetens hĂ€lsa.
Och han lÀgger till:
– Ett mycket större intresse har  genererats för fĂ€ltet de senaste tvĂ„ Ă„rtiondena. AnvĂ€ndningen av satellitdata för sjukdomsmodeller har gĂ„tt frĂ„n att vara relativt frĂ€mmande till att nĂ€sta vara mainstream.

Skribent: Alexander Engelin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.