Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Nytt sorts mRNA-vaccin kan ge skydd mot borrelia

🧬 Nytt sorts mRNA-vaccin kan ge skydd mot borrelia

Borrelia Àr ett tillstÄnd med potentiellt allvarliga konsekvenser för de smittade. Med hjÀlp av mRNA-teknik har Yale-forskare utvecklat ett borreliavaccin som visar mycket lovande resultat.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Årligen diagnostiseras 40 000 amerikaner med borrelia, ett tillstĂ„nd med potentiellt allvarliga konsekvenser. Den kan smitta den drabbades nervsystem, vilket i sin tur kan orsaka partiell förlamning och pĂ„verka sjĂ€lva hjĂ€rnan.

mRNA-baserade vaccin Àr en relativt ny teknik som har visat sig ovÀrderlig under den nuvarande COVID-19-pandemin. SÄ det borde inte vara nÄgon överraskning att samma teknik anvÀnds pÄ andra sjukdomar.

Ett team av forskare frÄn University of Yale har utvecklat ett vaccin med en ny metod: istÀllet för att skapa ett vaccin som bekÀmpar en viss variant av en sjukdom, skapade de ett som trÀnar immunsystemet att svara pÄ saliven frÄn den svartbenta fÀstingen.

Detta gjordes genom att identifiera 19 separata proteiner som finns i saliven och analysera mRNA som producerar alla proteiner. Detta Àr en process som liknar den som anvÀndes för att skapa effektiva covid-vaccin.

– Alla vacciner för mĂ€nskligt bruk riktar sig direkt mot patogener. Detta skulle vara det första vaccinet som inte riktar sig mot patogenen, sĂ€ger Erol Fikrig i ett mejl till Gizmodo. Fikrig Ă€r medförfattare och epidemiolog vid Yale.

Kort sagt, nÀr en fÀsting sÀtter sig pÄ en vÀrd blir huden inflammerad och röd. Med vaccinet pÄskyndas denna process genom immunsystemets förbÀttrade förmÄga att reagera. DÄ blir det svÄrare för fÀstingen att Àta, vilket i sin tur tvingar den att lossna. Detta Àr viktigt eftersom en fÀsting mÄste sitta i 36-48 timmar för att överföra sjukdomen.

Tester utfördes pÄ marsvin. Forskarna tog bort fÀstingarna nÀr rodnad upptrÀdde och dÀr hÀlften av kontrollgruppen fick borrelia förblev de vaccinerade allmÀnt friska. Vid ett andra prov dÀr fÀstingarna fick sitta kvar ökade infektionsfrekvensen i kontrollgruppen till 60 % och 80 % av fÀstingarna förblev fÀsta i över 96 timmar, medan de immuniserade förblev noll och förlorade sina fÀstingar inom 48 timmar.

Ytterligare djurförsök vÀntar och om resultaten visar sig lovande kommer vidare försök att utföras pÄ mÀnniskor. Det intressanta tillvÀgagÄngssÀttet för detta vaccin innebÀr att det inte bara erbjuder skydd mot borrelia, utan andra sjukdomar som bÀrs av fÀstingar.

Bild: Pixabay/Erik_Karits


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.