Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏳️ Snart får de resistenta bakterierna ge sig

🏳️ Snart får de resistenta bakterierna ge sig

Ett projekt på University of Sheffield har utvecklat ett ämne som tar sig igenom cellväggarna på resistenta bakterier. Många miljoner liv kan komma att räddas.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

I Europa dör över 30000 personer varje år av bakterier där antibiotika inte hjälper. Det här beror på att vissa bakterier är resistenta. Skulle utvecklingen fortsätta i samma takt bedömer WHO att antalet döda i världen kan stiga till tio miljoner per år vid 2050.

University of Sheffield presenterar nu en studie där man visar hur resistenta bakterier kan slås ut. Det ämne som utvecklats tränger nämligen igenom cellväggen på bakterierna.

Under 2019 publicerade professor Jim Thomas och hans forskarlag på universitets kemiavdelning en rapport som ett lovande första viktigt steg i bekämpning av resistenta bakterier. Nu i september 2020 presenterar man en studie som visar att man kan bekämpa resistenta bakterier som är såväl Gram-negativa som Gram-positiva. Ledtråd: cellväggarna skiljer sig åt och det har tidigare inte funnits något ämne som kan ta sig igenom bägge typer av resistenta celler.

Begreppet Gram kommer från den danske forskaren Hans Christian Gram, som redan 1885 utvecklade ett sätt att urskilja de två typerna av bakterier. Antibiotika måste som bekant komma igenom cellväggarna för att fungera.

Miljoner liv står på spel, så problemet kräver en lösning, förutom att onödig förskrivning av antibotika reduceras. (Konsumtionen skiljer sig som bekant åt mellan länder.)

Sheffield förknippades förr med sin stålindustri, i framtiden kanske man blir känd för att ha räddat miljontals liv runtom i världen?

Låt framtiden komma fortare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.