Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Nya genombrott i lĂ€kemedel mot fetma

💊 Nya genombrott i lĂ€kemedel mot fetma

Nya lÀkemedel för viktminskning tar marknaden med storm och lovar att tackla fetma pÄ ett sÀtt som tidigare var omöjligt. Med potential att generera miljarder i försÀljning och hjÀlpa miljontals mÀnniskor revolutionerar dessa lÀkemedel kampen mot fetma.

Warp Editorial Staff
Warp Editorial Staff

Dela artikeln

Det finns mÄnga medicinska mÄl som har varit svÄra att uppnÄ. Ett av de största och mest utmanande har varit att utveckla lÀkemedel som effektivt hjÀlpa mÀnniskor att gÄ ner i vikt utan att orsaka skadliga biverkningar.

Det har funnits mÄnga misslyckade försök att uppnÄ detta mÄl, och det finns en lÄng lista över lÀkemedel som inte fungerade.

Men nu verkar det ha skett ett genombrott.

Vissa experter förutspÄr att Novo Nordisk, ett danskt lÀkemedelsföretag som producerar viktminskningslÀkemedlet Wegovy, kommer att sÀlja för 30-40 miljarder kronor i USA i Är. Företaget planerar ocksÄ att introducera Wegovy till mÄnga andra lÀnder inom en snar framtid.

Ett annat lÀkemedelsföretag, Eli Lilly, arbetar ocksÄ pÄ ett liknande lÀkemedel för fetma som kallas Mounjaro, som de planerar att börja sÀlja redan i sommar.

I kliniska test förlorade personer som tog Mounjaro i genomsnitt imponerande 20 procent av sin kroppsvikt.

Enligt Jefferies, en investeringsbank, förvÀntas marknaden för GLP-1-lÀkemedel (som inkluderar Wegovy och Mounjaro) överstiga 1500 miljarder kronor Är 2031.

2021 omsatte cancerbehandlingslÀkemedel cirka 1850 miljarder kronor.

Fetma inte bara ett problem i rika lÀnder

Fetma Àr ett stort globalt problem som pÄverkar miljontals mÀnniskor.

År 2023 uppskattar World Obesity Federation att 1,1 miljarder mĂ€nniskor över fem Ă„rs Ă„lder, eller ungefĂ€r 14% av alla mĂ€nniskor i den Ă„ldersgruppen, var feta.

Ytterligare 1,6 miljarder mÀnniskor, eller 24% av alla över fem Är, var överviktiga.

De uppskattar att Är 2035 kan fyra miljarder mÀnniskor vara överviktiga eller feta.

Fetma Àr inte bara ett problem i rika lÀnder. Faktum Àr att kostnaderna för fetma ökar snabbare i lÄg- och medelinkomstlÀnder Àn i höginkomstlÀnder.

Eric Topol: Ett genombrott

Eric Topol, en amerikansk kardiolog, forskare och författare, skriver i en artikel med undertiteln "Jag anvÀnder inte termen genombrott lÀttvindigt" att detta verkligen Àr ett genombrott:

"We now have a breakthrough class of drugs that can achieve profound weight loss equivalent to bariatric surgery, along with the side benefits of reducing cardiovascular risk factors (hypertension and hyperlipidemia), improving glucose regulation, reversing fatty liver, and the many detrimental long-term effects of obesity such as osteoarthritis and various cancers. That, in itself, is remarkable. Revolutionary."

LĂ€s mer:
The Economist: A new class of drugs for weight loss could end obesity
Eric Topol: The New Obesity Breakthrough Drugs


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.