Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠœ NĂ€sta generations rullstol Ă€r modulĂ€r och hyrs ut

đŸŠœ NĂ€sta generations rullstol Ă€r modulĂ€r och hyrs ut

FrÄn elsparkcyklar till nya lÀttviktsmaterial. Designers hÀmtar inspiration frÄn mÄnga hÄll för att öka rörligheten och valfriheten för de som behöver rullstol.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Rullstolar har funnits lÀnge. Det finns bilder frÄn Kina som Àr över 2500 Är gamla som visar stolar med hjul gjorda specifikt för att transportera mÀnniskor.

Sedan dess har det hÀnt en del, inte minst vad gÀller material. Dagens lÀttviktsrullstolar Àr ljusÄr frÄn stolarna gjorda av trÀ som fanns pÄ 1800- och 1900-talet.

Men stolarna Ă€r fortfarande dyra vilket gör att det kan vara svĂ„rt att ha flera stolar för olika behov. Designers har dĂ€rför inspirerats av allt frĂ„n elsparkcyklar till nya lĂ€ttviktsmaterial för att ta fram modeller som kan anpassa sig efter anvĂ€ndarens olika behov – och hyras istĂ€llet för att köpas.

Hjul som ger rullstolen motor

Singapore-baserade UNAwheel har tagit fram ett batteridrivet hjul, som den frÀmre delen av en elsparkcykel, som monteras fast pÄ rullstolen. Den mindre modellen, med det passande namnet Mini, ger en topphastighet pÄ 16 kilometer i timmen och upp till 15 kilometers rÀckvidd.

Hjulet fÄr plats i en vÀska nÀr det inte anvÀnds och kan, enligt tillverkaren, monteras fast med tvÄ enkla klick.

UNAwheel Mini ger rullstolen en topphastighet pÄ 16 kilometer i timmen och kan fÀllas ihop sÄ att den fÄr plats i en liten vÀska.

Den större modellen Maxi har dubbelt sÄ lÄng rÀckvidd, 30 kilometer, och en topphastighet pÄ 20 kilometer.

UNAwheel Maxi har lÀngre rÀckvidd och högre topphastighet.

Superkompakt rullstol som kan tas med som handbagage

Revolve Air har skapat den första "vanliga" rullstolen som Àr certifierad som handbagage av flygbolag. IhopfÀlld blir den alltsÄ vÀldigt liten och kompakt. Det hÀr kan göra att man slipper checka in rullstolen, ibland timmar innan avgÄng, och vÀnta pÄ att den lastas av vid ankomst.

Företaget planerar att lansera en pilot under 2022 och planen Àr att skapa en hyrtjÀnst, dÀr stolarna kan hyras via en app i framtiden.

Revolve Airs rullstol blir vÀldigt kompakt nÀr den fÀlls ihop. SÄ liten att den kan tas med som handbagage.

Hyr rullstol precis som en elsparkcykel

Elsparkcyklar kan hyras enkelt via en app i mÄnga stÀder idag. Nu har en av de större aktörerna, Bird, utökat det hÀr till att inkludera rullstolar i ett samarbete med Scootaround.

Det gÄr att vÀlja mer tre olika typer av fordon och de hyrs precis som elsparkcyklar med hjÀlpa av appen. Det gÄr att hyra fordonen mellan en och 14 dagar och det gÄr att vÀlja var de ska lÀmnas och hÀmtas.

TjÀnsten har rullats ut i New York City under sommaren. Beroende pÄ resultat meddelar Bird att de kommer att erbjuda tjÀnsten i fler stÀder under 2021.

Bird testar att hyra ut eldrivna rullstolar, precis pÄ samma sÀtt som med deras elsparkcyklar. Foto: Bird

Det hÀr Àr bara tre exempel pÄ hur innovation och ny teknik ökar rörligheten för de som av olika skÀl behöver rullstol för att ta sig fram. KÀnner du till fler? Tipsa redaktionen!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.