Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎵 Musik – på recept

🎵 Musik – på recept

Musik engagerar fler centra i hjärnan än vi tidigare trott. Den för dessutom med sig fler positiva effekter. Är det dags att dra fördel av effekterna fullt ut?

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Musik ger hjärngympa, oavsett om du lyssnar på den eller spelar ett instrument.

Förr trodde vi att bara halva hjärnan var inblandad i det som hade med musik att göra. Nu vet vi, tack vare modern teknik, att det är betydligt mer som pågår än så. För att inte tala om vilka effekter musik kan ha på oss.

Musik kan öka blodflödet i hjärnan, sänka blodtryck, minska oro och stress, göra oss mer alerta och ge bättre sömnkvalitet  - förutom att vår minnesfunktion förbättras. Vad är det att inte gilla med allt det? (Det här inslaget från WIRED berättar mer.)

På samma sätt som du kanske går till gymmet för att träna kroppen så kan du vända dig till musiken för att träna hjärnan. Johns Hopkins University visar dessutom att musik är ett viktigt verktyg för att stå emot hjärnans åldrande.

Vill du engagera hjärnan ännu mer ska du börjar spela ett instrument - eller kanske ytterligare ett. Då engageras extremt många delar av hjärnan.

Musik når delar av hjärnan som andra aktiviteter inte kan

Ett annat sätt att utmana hjärnan kan vara att hoppa över den gamla vanliga spellistan. Miles Davis kan skapa nya kopplingar mellan hjärnans nervceller. Varför inte prova Frank Ocean? Eller musik från en helt annan kultur, som den japanska?

Utmana hjärnan med nya toner och rytmer - det händer saker! Så småningom får du gåshud av den också. Science Alert kallar det för hudorgasm.

I framtiden kanske vi får recept på musik, anpassat efter den fas vi befinner oss i för tillfället? Med hjälp av modern teknik kan vi ju se vad som händer, i realtid. Vår egen Musikhögskola ägnar sig förresten åt tillämpad forskning inom ämnet.

Låt framtiden komma fortare. Gärna till musik.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.