Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŽ” Musik – pĂ„ recept

đŸŽ” Musik – pĂ„ recept

Musik engagerar fler centra i hjĂ€rnan Ă€n vi tidigare trott. Den för dessutom med sig fler positiva effekter. Är det dags att dra fördel av effekterna fullt ut?

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Musik ger hjÀrngympa, oavsett om du lyssnar pÄ den eller spelar ett instrument.

Förr trodde vi att bara halva hjÀrnan var inblandad i det som hade med musik att göra. Nu vet vi, tack vare modern teknik, att det Àr betydligt mer som pÄgÄr Àn sÄ. För att inte tala om vilka effekter musik kan ha pÄ oss.

Musik kan öka blodflödet i hjÀrnan, sÀnka blodtryck, minska oro och stress, göra oss mer alerta och ge bÀttre sömnkvalitet  - förutom att vÄr minnesfunktion förbÀttras. Vad Àr det att inte gilla med allt det? (Det hÀr inslaget frÄn WIRED berÀttar mer.)

PÄ samma sÀtt som du kanske gÄr till gymmet för att trÀna kroppen sÄ kan du vÀnda dig till musiken för att trÀna hjÀrnan. Johns Hopkins University visar dessutom att musik Àr ett viktigt verktyg för att stÄ emot hjÀrnans Äldrande.

Vill du engagera hjÀrnan Ànnu mer ska du börjar spela ett instrument - eller kanske ytterligare ett. DÄ engageras extremt mÄnga delar av hjÀrnan.

Musik nÄr delar av hjÀrnan som andra aktiviteter inte kan

Ett annat sÀtt att utmana hjÀrnan kan vara att hoppa över den gamla vanliga spellistan. Miles Davis kan skapa nya kopplingar mellan hjÀrnans nervceller. Varför inte prova Frank Ocean? Eller musik frÄn en helt annan kultur, som den japanska?

Utmana hjÀrnan med nya toner och rytmer - det hÀnder saker! SÄ smÄningom fÄr du gÄshud av den ocksÄ. Science Alert kallar det för hudorgasm.

I framtiden kanske vi fÄr recept pÄ musik, anpassat efter den fas vi befinner oss i för tillfÀllet? Med hjÀlp av modern teknik kan vi ju se vad som hÀnder, i realtid. VÄr egen Musikhögskola Àgnar sig förresten Ät tillÀmpad forskning inom Àmnet.

LĂ„t framtiden komma fortare. GĂ€rna till musik.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.