Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌋 Mobilapp återförenar familjer under vulkanutbrott

🌋 Mobilapp återförenar familjer under vulkanutbrott

En nyutvecklad app hjälper familjer att återförenas under vulkanutbrott. Appen har redan hjälpt till att återförena barn med sina föräldrar i Demokratiska republiken Kongo.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Den 22 maj 2021 inträffade ett vulkanutbrott i Mount Nyiragongo i Goma, som ligger i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Utbrottet lämnade ett spår av förödelse efter sig. Enligt BBC dödades 250 personer och 120 000 blev hemlösa medan UNICEF noterade att mer än 100 barn enligt uppgift saknades vid den tiden.

Africa News rapporterade den 4 juni 2021 om appen VAB, som utvecklades av den 24-årige Shukuru Victoire och hans lilla team. Appen är ansluten till ett armband som är streckkodat, och hjälper familjer att återförenas och att hålla kontakt.

Vulkanapp-utvecklaren Victoire berättade för Africa News att situationen för splittrade familjer fick teamet att komma med en lösning. Flera föräldrar i Goma har redan omfamnat den nyutvecklade appen för att hitta igen sina barn

– I ögonblicket av att förflytta sig från Goma till olika områden blev många familjer separerade och många föräldrar förlorade sina barn under utbrottet. Vi som utvecklare och lösningsorienterade tänkare från Goma kom på idén att utforma en applikation som skulle göra det möjligt för dessa familjer att hitta sina barn utan att gå genom media, och utan att gå igenom mycket information. De kan göra det genom applikationen och armbandet med streckkoden, säger han.

Utöver att förena offer för vulkanutbrottet är appen också praktisk för att motbevisa falska nyheter och hålla allmänheten informerad om framtida vulkanutbrott.

Mobilappar har visat sig vara banbrytande i Afrika eftersom de används för att lösa utmaningar inom områden som innefattar hälsa och katastrofhantering.

🗳 Eftersom demokrati är avgörande i en faktabaserad optimistisk värld ... påminner vi våra läsare om den demokratiska statusen i de länder vi skriver om:

Kongo har ett Global Freedom Score på 20 och anses därför inte fritt.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.