Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌋 Mobilapp Ă„terförenar familjer under vulkanutbrott

🌋 Mobilapp Ă„terförenar familjer under vulkanutbrott

En nyutvecklad app hjÀlper familjer att Äterförenas under vulkanutbrott. Appen har redan hjÀlpt till att Äterförena barn med sina förÀldrar i Demokratiska republiken Kongo.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Den 22 maj 2021 intrÀffade ett vulkanutbrott i Mount Nyiragongo i Goma, som ligger i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Utbrottet lÀmnade ett spÄr av förödelse efter sig. Enligt BBC dödades 250 personer och 120 000 blev hemlösa medan UNICEF noterade att mer Àn 100 barn enligt uppgift saknades vid den tiden.

Africa News rapporterade den 4 juni 2021 om appen VAB, som utvecklades av den 24-Ärige Shukuru Victoire och hans lilla team. Appen Àr ansluten till ett armband som Àr streckkodat, och hjÀlper familjer att Äterförenas och att hÄlla kontakt.

Vulkanapp-utvecklaren Victoire berÀttade för Africa News att situationen för splittrade familjer fick teamet att komma med en lösning. Flera förÀldrar i Goma har redan omfamnat den nyutvecklade appen för att hitta igen sina barn

– I ögonblicket av att förflytta sig frĂ„n Goma till olika omrĂ„den blev mĂ„nga familjer separerade och mĂ„nga förĂ€ldrar förlorade sina barn under utbrottet. Vi som utvecklare och lösningsorienterade tĂ€nkare frĂ„n Goma kom pĂ„ idĂ©n att utforma en applikation som skulle göra det möjligt för dessa familjer att hitta sina barn utan att gĂ„ genom media, och utan att gĂ„ igenom mycket information. De kan göra det genom applikationen och armbandet med streckkoden, sĂ€ger han.

Utöver att förena offer för vulkanutbrottet Àr appen ocksÄ praktisk för att motbevisa falska nyheter och hÄlla allmÀnheten informerad om framtida vulkanutbrott.

Mobilappar har visat sig vara banbrytande i Afrika eftersom de anvÀnds för att lösa utmaningar inom omrÄden som innefattar hÀlsa och katastrofhantering.

🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld ... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om:

Kongo har ett Global Freedom Score pÄ 20 och anses dÀrför inte fritt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.