Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍯 Manuka honung kan motverka cystisk fibros

🍯 Manuka honung kan motverka cystisk fibros

Manuka-honung kan bidra till att döda lÀkemedelsresistenta bakterier som orsakar cystisk fibros.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Forskare har funnit att manukahonung kan döda ett antal lÀkemedelsresistenta bakterier som orsakar infektioner. Ett exempel Àr Mycobacterium abcessus som vanligtvis drabbar patienter med cystisk fibros (CF) eller bronkiektasi. Forskarna fann ocksÄ att tillsats av honung minskade de skadliga biverkningarna av lÀkemedlet som anvÀnds. Honungen minskar ocksÄ den dos som behövs för behandlingen.

Manuka-honung kommer frÄn Nya Zeeland och Australien och skapas av bin som hÀmtar pollen och nektar pÄ en specifik trÀdart, Leptospermum scoparium. Det Àr sedan lÀnge kÀnt att denna typ av honung har omfattande medicinska egenskaper, men nu har det bevisats att den ocksÄ har ett brett spektrum av antimikrobiella egenskaper.

I studien anvÀnde forskarna bakterier som orsakar cystisk fibros, tagna frÄn 16 infekterade patienter. De blandade sedan amikacin (antibiotika) med honungen och anvÀnde en modell-lunga och nebulisator. En nebulisator Àr en apparat som producerar en fin spray av vÀtska som man andas in. Tack vare denna spray av honung och amikacin sÄ behövdes en lÀgre dos av antibiotikan.

Enligt Good News Network Àr dosering av amikacin som vanligtvis behövs för att döda infektionen 16 mikrogram per milliliter. NÀr den blandas med manukahonungen sÄ behövdes endast en dos pÄ 2 mikrogram per milliliter amikacin.

"Genom att kombinera en helt naturlig ingrediens, som manukahonung, med amikacin som Àr ett av de viktigaste, men ÀndÄ giftiga lÀkemedlen, som anvÀnds för att behandla Mycobacterium abscessus sÄ har vi hittat ett sÀtt att potentiellt döda dessa bakterier med Ätta gÄnger mindre mÀngd lÀkemedel Àn tidigare", sÀger Dr. Jonathan Cox, en förelÀsare och medförfattare frÄn Aston University.
"Detta har potential att avsevÀrt minska amikacin-associerad hörselnedsÀttning och avsevÀrt förbÀttra livskvaliteten för sÄ mÄnga patienter - sÀrskilt de med cystisk fibros," fortsÀtter cox
"Jag Àr glad över resultatet av denna forskning eftersom den banar vÀg för framtida experiment och vi hoppas att vi med finansiering kan gÄ vidare till kliniska prövningar, som kan resultera i en förÀndring av strategin för behandlingen av denna försvagande infektion," förklarar han.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.