Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩠 Ny upptĂ€ckt om toxiner kan bidra till att lösa antibiotikaresistens

🩠 Ny upptĂ€ckt om toxiner kan bidra till att lösa antibiotikaresistens

Forskare vid Lunds Universitet har funnit en mekanism som verkar kunna neutralisera toxiner och skydda bakterier frÄn virusattacker. UpptÀckten tros vara avgörande för behandling vid antibiotikaresistenta infektioner.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

En studie frÄn Lunds Universitet, publicerad i PNAS i början av februari, skildrar hur en antitoxinmekanism kan neutralisera toxiner och tros vara avgörande för framtida behandling av antibiotikaresistenta infektioner. Studien gÄr Àven att lÀsa om pÄ universitetets hemsida.

PĂ„- och avknapp

Flertalet bakterier har ett toxin-antitoxinsystem i sina genom, vilka fungerar som en slags pĂ„- och avknapp. Systemet har visat sig kunna skydda bakterierna mot angrepp frĂ„n virus, sĂ„ kallade bakteriofager, genom att sĂ€tta bakteriepopulationen “i karantĂ€n”. KarantĂ€nstadiet hĂ€mmar tillvĂ€xten och dĂ€rmed ocksĂ„ spridningen av viruset.

Illustration av hur toxin-antitoxingenen fungerar. KĂ€lla: Atkinson-Lab, Lunds Universitet.

Systemet som upptÀckts bestÄr av en toxin-antitoxingen som kodar för att hÀmma bakterietillvÀxt och en intilliggande gen som kodar för att producera ett antitoxin som motverkar den toxiska effekten. Forskarna jÀmför det med att ha en flaska gift bredvid en flaska med motgift.

Att sÄdana hÀr system existerar Àr i sig ingen nyhet, men det nya systemet som har upptÀckts har en lÄngt större neutraliseringsförmÄga Àn man nÄgonsin observerat tidigare. PÄ grund av sin omfattande funktion har systemet döpts till Panacea, efter den grekiska gudinnan för medicin.

Framtida botemedel

En slutsats av studien Àr att vÄr tidigare kunskap om toxin-antitoxinsystem troligtvis bara Àr toppen av ett isberg, sannolikt finns det ytterligare system som hittills Àr oupptÀckta. Den nya, och eventuellt framtida upptÀckter, förutspÄs spela stor roll i utvecklingen av fagterapi, en metod som gÄr ut pÄ att behandla patienter med en kombination av bakteriofager. Metoden behövs nu, och kommer att behövas i allt större utstrÀckning, till följd av bakteriers antibiotikaresistens.

Forskargruppen Àmnar nu att söka efter fler liknande system och förstÄ hur de relaterar till fagförsvar. Utöver det Àr de intresserade av biotekniska tillÀmpningar toxin-antitoxinsystem, med tanke pÄ att de kan ses som pÄ- och avknappar för grundlÀggande funktioner i bakteriers biologi.

❀ Health Tech - Warp News
Health Tech, eller digital hÀlsa, hjÀlper oss att förstÄ och ta kontroll över vÄr egen hÀlsa. Men vi tÀcker ocksÄ mer traditionella hÀlsonyheter som lÀkemedel, vacciner och medicinska ingrepp.
Intresserad av hÀlsa? HÀr finner du alla vÄr nyheter rörande medicin och hÀlsa.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.