Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Kvinna blev botad frĂ„n depression med hjĂ€lp av implantat

🧠 Kvinna blev botad frĂ„n depression med hjĂ€lp av implantat

En kvinna som led av mycket svÄr depression upplevde drastisk förbÀttring efter att ha fÄtt ett hjÀrnimplantat som behandlar symptomen "on demand".

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Ett genombrott har gjorts inom behandling av depression. I en studie ledd av forskare pÄ University of Carlifornia fick en kvinna vid namn Sarah som led av svÄr depression ett hjÀrnimplantat. Kvinnan hade under fem Ärs tid upplevt svÄra symtom men blev efter bara ett tiotal dagar bÀttre med implantatets hjÀlp. Resultaten har publicerats i tidningen Nature Medicine.

Implantatet, som var specialdesignat utifrÄn hur depressionen yttrade sig i just Sarahs hjÀrna, fungerar genom att stimulera vissa omrÄden nÀr den upptÀckte aktivitet kopplat till depression. FramgÄngsfaktorn i just detta försök var att forskarna lyckats kartlÀgga olika markörer i hjÀrnan som visade att depressionssymtom pÄgick. Implantatet kan kÀnna av dessa markörer och skickar dÄ ut en sex sekunder lÄng elektrisk puls till en annan del av hjÀrnan, dÀr effekten blir mildrade symtom.

Medicinering funkar inte för alla

Enligt en artikel i The Guardian svarar tio till 30 procent av de som fÄr mediciner mot depression inte pÄ behandlingen.  För dessa patienter skulle tekniken kunna vara ett alternativ.

Enligt ett pressmeddelande frÄn University of Carlifornia har tidigare försök att
bota depression med hjÀrnimplantat har inte lyckats nÄgot vidare. Anledning Àr att det har varit svÄrt att konstruera implantat som stimulerar hjÀrnan dÄ det behövs, det vill sÀga "on demand".

Aktivitetsmönster kopplade till depression upptÀcks och avbryts genom elektrisk stimulering. "Sensing", det vill sÀga upptÀckt, sker i amygdala medan stimulering sker i ventrala striatum. Bild: UCSF, Nature Medicine

"Poff, tankecykeln stoppas"

Ett annat problem Àr att det ofta Àr flera olika delar av hjÀrnan som Àr upphovsmakare till symtomen och det Àr individuellt vilka dessa Àr. Men nu anser forskarna att de kommit en bra bit pÄ vÀgen.

– Vi börjar att kĂ€nna igen den komplexitet som Ă€r inblandad i hur vĂ„rt humör Ă€r reglerat i hjĂ€rnan, som ett nĂ€tverk, sĂ€ger Professor Edward Chang i en artikel i The Guardian.

Sarah, den 36-Äriga patienten i den kliniska studien, i ett möte med Katherine Scangos, bitrÀdande professor i klinisk psykiatri vid University of California San Francisco. Foto: Maurice Ramirez

Patienten Sarahs MADRS-poÀng, vilket Àr en poÀngskala som mÀter grad av depression, sjönk frÄn 33 till 10. Hon sÀger i ett pressmeddelande att de tankar om sjÀlvmord hon tidigare haft nu avbryts abrupt.

– De tankarna kommer fortfarande upp men nu Ă€r det som.... poff, tankecykeln stoppas.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.