Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Kvinna blev botad från depression med hjälp av implantat

🧠 Kvinna blev botad från depression med hjälp av implantat

En kvinna som led av mycket svår depression upplevde drastisk förbättring efter att ha fått ett hjärnimplantat som behandlar symptomen "on demand".

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Ett genombrott har gjorts inom behandling av depression. I en studie ledd av forskare på University of Carlifornia fick en kvinna vid namn Sarah som led av svår depression ett hjärnimplantat. Kvinnan hade under fem års tid upplevt svåra symtom men blev efter bara ett tiotal dagar bättre med implantatets hjälp. Resultaten har publicerats i tidningen Nature Medicine.

Implantatet, som var specialdesignat utifrån hur depressionen yttrade sig i just Sarahs hjärna, fungerar genom att stimulera vissa områden när den upptäckte aktivitet kopplat till depression. Framgångsfaktorn i just detta försök var att forskarna lyckats kartlägga olika markörer i hjärnan som visade att depressionssymtom pågick. Implantatet kan känna av dessa markörer och skickar då ut en sex sekunder lång elektrisk puls till en annan del av hjärnan, där effekten blir mildrade symtom.

Medicinering funkar inte för alla

Enligt en artikel i The Guardian svarar tio till 30 procent av de som får mediciner mot depression inte på behandlingen.  För dessa patienter skulle tekniken kunna vara ett alternativ.

Enligt ett pressmeddelande från University of Carlifornia har tidigare försök att
bota depression med hjärnimplantat har inte lyckats något vidare. Anledning är att det har varit svårt att konstruera implantat som stimulerar hjärnan då det behövs, det vill säga "on demand".

Aktivitetsmönster kopplade till depression upptäcks och avbryts genom elektrisk stimulering. "Sensing", det vill säga upptäckt, sker i amygdala medan stimulering sker i ventrala striatum. Bild: UCSF, Nature Medicine

"Poff, tankecykeln stoppas"

Ett annat problem är att det ofta är flera olika delar av hjärnan som är upphovsmakare till symtomen och det är individuellt vilka dessa är. Men nu anser forskarna att de kommit en bra bit på vägen.

– Vi börjar att känna igen den komplexitet som är inblandad i hur vårt humör är reglerat i hjärnan, som ett nätverk, säger Professor Edward Chang i en artikel i The Guardian.

Sarah, den 36-åriga patienten i den kliniska studien, i ett möte med Katherine Scangos, biträdande professor i klinisk psykiatri vid University of California San Francisco. Foto: Maurice Ramirez

Patienten Sarahs MADRS-poäng, vilket är en poängskala som mäter grad av depression, sjönk från 33 till 10. Hon säger i ett pressmeddelande att de tankar om självmord hon tidigare haft nu avbryts abrupt.

– De tankarna kommer fortfarande upp men nu är det som.... poff, tankecykeln stoppas.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.