Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 HjĂ€rnimplantat: Förlamad man gĂ„r igen och Neuralink fĂ„r FDA-godkĂ€nnande för kliniska test pĂ„ mĂ€nniskor

🧠 HjĂ€rnimplantat: Förlamad man gĂ„r igen och Neuralink fĂ„r FDA-godkĂ€nnande för kliniska test pĂ„ mĂ€nniskor

En 40-Ärig hollÀndsk man, förlamad i en cykelolycka, har ÄterfÄtt förmÄgan att gÄ med hjÀlp av innovativa elektroniska hjÀrnimplantat.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • En 40-Ă„rig nederlĂ€ndsk man, förlamad i en cykelolycka, har Ă„terfĂ„tt förmĂ„gan att gĂ„ med hjĂ€lp av innovativa elektroniska hjĂ€rnimplantat.
  • Elon Musks startup för hjĂ€rnimplantat, Neuralink, har nyligen fĂ„tt godkĂ€nnande frĂ„n den amerikanska lĂ€kemedelsmyndigheten, FDA, för dess första kliniska prövning pĂ„ mĂ€nniskor.
  • Dessa genombrott, trots att de Ă€r i experimentstadiet, signalerar en framtid dĂ€r hjĂ€rnimplantat potentiellt kan Ă„terstĂ€lla funktion och sjĂ€lvstĂ€ndighet för mĂ„nga.

Ett steg framÄt inom neuroteknik: Förlamad man gÄr igen

För första gÄngen har en nederlÀndsk man, Gert-Jan Oskam, förlamad i 12 Är efter en cykelolycka, ÄterfÄtt sin förmÄga att gÄ.

Denna prestation Àr tack vare elektroniska hjÀrnimplantat, som trÄdlöst överför hans tankar till hans ben och fötter via ett andra implantat i hans ryggrad.

Schweiziska forskare vid universitetet i Lausanne har banat vÀg för denna revolutionerande teknik. Den kÀnsliga operationen som krÀvdes för att införa implantaten utfördes av professor Jocelyne Bloch, som ser detta som början pÄ nÄgot nytt. Hon siktar pÄ att överföra denna teknik frÄn labbet till praktiken, vilket ger fler mÀnniskor med ryggmÀrgsskador tillgÄng till det.

Även om denna teknik fortfarande Ă€r i ett experimentstadium, har den hyllats som "mycket uppmuntrande" av den brittiska vĂ€lgörenhetsorganisationen Spinal Research.

HjÀrnimplantat stÄr inför genombrottet

Efter operationen genomgick Gert-Jan nÄgra veckors trÀning. Med hjÀlp av en rullator kan han nu stÄ, gÄ och till och med gÄ upp för trappor. Gert-Jans nyfunna förmÄga att kontrollera sin rörelse har förÀndrat hans liv, vilket gör att han kan ÄterfÄ en nivÄ av sjÀlvstÀndighet som mÄnga tar för givet.

Denna teknik bygger pĂ„ tidigare arbete med ryggmĂ€rgsimplantat för att Ă„terstĂ€lla rörelse. Det schweiziska teamet, lett av professor GrĂ©goire Courtine vid École Polytechnique FĂ©dĂ©rale i Lausanne, har tagit tekniken ett steg lĂ€ngre. Courtines mĂ„l Ă€r att miniaturisera tekniken och kommersialisera den för vardagsbruk, vilket erbjuder potential för Ă„terhĂ€mtning, sĂ€rskilt om den tillĂ€mpas snart efter en skada.

Till de uppmuntrande nyheterna inom neuroteknik lÀgger vi ocksÄ att Elon Musks startup för hjÀrnimplantat, Neuralink, nyligen fÄtt godkÀnnande frÄn den amerikanska lÀkemedelsmyndigheten, FDA. De fÄr nu genomgöra kliniska tester pÄ mÀnniskor. En milstolpe för företages utveckling av hjÀrnimplantat.

Musk tÀnker sig att dessa hjÀrnimplantat potentiellt kan behandla en rad tillstÄnd inklusive fetma, autism, depression och schizofreni, samt Àven surfa pÄ internet och överföra tankar direkt mellan mÀnniskor. Med FDA-godkÀnnande Àr Neuralink nu ett steg nÀrmare att förverkliga denna vision.

Framstegen saktas ner om AI pausas

Dessa enastÄende framsteg inom neurotekniken illustrerar den vÀsentliga roll som avancerade tekniker som AI spelar i modern medicinsk forskning och utveckling av behandlingar.

Om framstegen för dessa tekniker skulle avstanna eller sakta ner, skulle takten för sÄdana banbrytande upptÀckter sannolikt avta.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.