Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Forskare upptĂ€cker biomarkör som finns i hĂ€lften av alla cancerformer

đŸ§« Forskare upptĂ€cker biomarkör som finns i hĂ€lften av alla cancerformer

Forskare vid Duke National University i Singapore har upptÀckt en biomarkör i form av ett protein som hjÀlper till att förutsÀga beteendet hos mÄnga cancerformer.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Forskning visar att cancer Àr den nÀst vanligaste dödsorsaken i vÀrlden men det Àr oftast mycket svÄrt att förutsÀga hur cancer utvecklas och nÀr en patient riskerar ett Äterfall.

Nu har forskare vid Duke National University i Singapore upptÀckt en biomarkör i form av ett protein som hjÀlper till att förutsÀga beteendet hos mÄnga cancerformer.

MBNL1, som proteinet heter, finns i smÄ mÀngder i mÄnga av de vanligaste cancerformerna i vÀrlden, som bröst-, kolorektal-, mag-, lung- och prostatacancer.

– Vi har upptĂ€ckt en mekanism som involverar MBNL1-protein vilken förutsĂ€ger flera egenskaper i cancer sĂ„ som utveckling och Ă„terfall, sĂ€ger doktor Debleena Ray, forskare vid Duke NUS som leder studien.

Genom att förstÄ förekomsten av MBNL1 har forskarna funnit att de kan vÀnda denna mekanism genom att blockera JNK-protein, en vÀlkÀnd mÄltavla i cancerbehandlingar. I framtiden kommer teamet att undersöka proteinet i kolorektal-cancer och undersöka den potentiella tillÀmpningen av deras upptÀckt i behandlingar.

Ännu har inga kliniska studier gjorts pĂ„ denna potentiella behandling. Men upptĂ€ckten Ă€r viktig och har stor potential eftersom nĂ€stan 50 procent av alla diagnosticerade cancerfall har denna biomarkör.

Studien, ”A tumor-associated splice-isoform of MAP2K7 drives dedifferentiation in MBNL1-low cancers via JNK activation”, kan lĂ€sas I sin helhet pĂ„ Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.