Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’Ș Forskare ger kĂ€nseln Ă„ter till förlamad

đŸ’Ș Forskare ger kĂ€nseln Ă„ter till förlamad

Forskare har lyckats ge en person med en ryggradsskada kÀnseln Äter. MÄlsÀttningen med forskningen Àr att han ska kunna anvÀnda sin arm fullt ut igen.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

VÄrt nervsystem Àr en av de mest komplexa delarna av vÄr kropp. Blir nerverna skadade Àr det en utmaning att reparera dem. Nu har dock ytterligare framsteg gjorts pÄ omrÄdet genom att forskare har lyckats ge en person med en ryggradsskada kÀnseln Äter. MÄlsÀttningen med forskningen Àr att han ska kunna anvÀnda sin arm fullt ut igen. Resultaten publicerades i Cell den 23:e april.

Forkarna har jobbat med patienten, Ian Burkhardt, sedan 2014. De har sedan tidigare lyckats göra det möjligt för honom att röra armen, men för att kunna anvÀnda armen har det inte varit tillrÀckligt.

Utan kĂ€nsel har det varit svĂ„rt att genomföra mĂ„nga uppgifter. Utan att kĂ€nna om han hĂ„ller i nĂ„got, eller hur hĂ„rt han greppar nĂ„got, Ă€r det svĂ„rt att faktiskt anvĂ€nda armen. Att titta pĂ„ den har underlĂ€ttat, men det har inte varit tillrĂ€ckligt. Dessutom gör avsaknaden av kĂ€nsel att han tyckt att armen kĂ€nns “frĂ€mmande” för honom.

– Vi har gjort stora framsteg de senaste sex Ă„ren; han kan spela Guitar Hero, dra ett betalkort i kortlĂ€saren och göra 20 olika grepp, sĂ€ger Patrick D. Ganzer, en av forskarna, till New Scientist.

I projektet har forskarna satt elektroder pÄ patientens hud samt planterat in ett mikrochip i hans hjÀrna, specifikt i den delen av hjÀrnan som styr motorik. Genom att koppla elektroderna till chippet gÄr man runt ryggskadan och kan Äterskapa en signal mellan armen och hjÀrnan.

Samtidigt utnyttjar man att det finns svaga signaler i nerverna, signaler som normalt inte Àr tillrÀckligt starka för att kunna uppfattas av muskler och hjÀrna, men som med hjÀlp av elektroderna och chippet kan anvÀndas för att Äterskapa kÀnsel och rörlighet i armen. Med elektroderna och chippet kan Burkhardt nu greppa saker utan att titta pÄ dem och kan kÀnna att han hÄller nÄgot i handen Àven nÀr han inte ser den.

Kopplingar mellan elektroder, dator och hjÀrnan, eller sÄ kallat Brain-Computer Interface (BCI) Àr under stÀndig utveckling och det sker just nu stora framsteg pÄ omrÄdet. För forskarna i detta projekt Àr mÄlsÀttningen att skapa nÄgon form av handske som Àr enkel att anvÀnda Àven utanför laboratoriemiljön dÀr det hÀr har testats.

– Vi jobbar just nu med vĂ„ra partners för att utveckla ett BCI-system som du kan ha med dig hem. Det kommer möjliggöra att anvĂ€nda BCI i det dagliga livet, utanför laboratoriemiljön. Vi lyckades nyligen demonstrera det i praktiken i patientens hem med en minivariant av systemet för att stimulera musklerna. En surfplatta anvĂ€ndes för att kontrollera stimuleringen av musklerna för att utföra vardagssysslor, sĂ€ger Patrick D. Ganzer till Reuters.  

Ytterligare framsteg pÄ omrÄdet kommer att kunna ge förlamade mÀnniskor bÄde kÀnsel och rörlighet Äter. Tills vi lÀrt oss förstÄ nervsystemet tillrÀckligt bra för att kunna reparera det kommer dessa tekniska lösningar att vara till stor hjÀlp.

Bilder i artikeln frÄn Battelle Memorial Institute.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.